ZEMELJSKI PLAZOVI

Kolaričeva spita doma, Krenovi še ne

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
15. 5. 2018, 21.00
Deli članek:

V Dvorjanah bodo na terenu pristojne službe izdelale vrtino, da bodo lahko biologi natančneje ocenili potencialno nevarnost. V enem tednu bo znana cena sanacije.

Gabrijel Toplak
Premiki zemlje so vidni tudi na travnati površini.

Po tednu dni, ko se je v Dvorjanah sprožil zemeljski plaz in so družino Kren, kot smo pisali, evakuirali, člani družine še vedno ne spijo v domači postelji.

ŽELIJO OCENO SANACIJE

Družina Kren je po dveh desetletjih prve premike zemlje na svoji parceli zaznala marca, ko so pri sosedih opazili razpoko v zemlji, a so jo gasilci sanirali.

Mitja Horvat, župan občine Duplek, je včeraj za Novice Svet24 povedal, da so lahko Krenovi v hiši čez dan, noč pa še preživijo drugje. »Danes (včeraj, op. p.), če bo vzdržalo vreme, bodo na terenu pristojne službe delale vrtino, da lahko biologi še natančneje ocenijo potencialno nevarnost. Upam, da bo njihov rezultat razveseljiv in se bo izpolnila želja družine, ki se želi vrniti v hišo in tam ostati tudi ponoči,« je pojasnil Horvat in dodal, da bo v enem tednu bolj znana tudi vsaj groba cena sanacije. Dogovarjajo se z državo, a se župan boji, da škoda ne bo dosegla praga, da bi lahko država razglasila dogodek kot naravno nesrečo. »Po prvih informacijah drugega vira oziroma druge pravne podlage za pomoč države ni, kar pomeni, da bo to najverjetneje postala občinska sanacija. In prav zato potrebujemo vsaj nekakšno grobo oceno, da bi lahko denimo pristopili k rebalansu proračuna in podobnem. Res pa je, da časa za dolg razmislek zagotovo nimamo,« je sklenil Horvat.

Gabrijel Toplak
Nanos zemlje je moral Ivan Kolarič odkopati, da je lahko vstopil v gospodarsko poslopje.

Gabrijel Toplak
V še pred dnevi poplavljenem gospodarskem poslopju je tudi veliko mulja.

PLAZ SE JE UMIRIL

Drugačna zgodba, veliko bolj srečnejša, je v bližnji Krčevini pri Vurbergu v mestni občini Ptuj, kjer je skorajda istega dne zemeljski plaz začel ogrožati gospodarsko poslopje družine Kolarič. Močno deževje je sprožilo plazenje, voda pa jima je precej poplavila gospodarsko poslopje. Tudi tam so zakoncema, 78-letnemu Ivanu in njegovi soprogi Mariji, sprva svetovali, naj se vsaj do ogleda geomehanika izselita, vendar se to ni zgodilo. Kot smo izvedeli, je Janez Merc, poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Ptuj, ocenil, da stranka ni več ogrožena, vseeno pa bodo uredili odvodnjavanje izvirske vode.