Vrhovno sodišče presodilo

Čuš želi opravičilo, Babičeva, ki bi sedela na dveh stolih, jih ni prikrajšala

T.L./STA
13. 5. 2018, 15.25
Posodobljeno: 13. 5. 2018, 15.28
Deli članek:

Vrhovno sodišče meni, da so vzroki za neizpolnitev spolnih kvot liste posledica kršitve Babičeve, ki je kandidirala na dveh listah, na kar stranka ni mogla vplivati.

Mare Vavpotič/M24
Andrej Čuš

Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije in odločilo, da se njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Milene Babič. Vrhovno sodišče meni, da so vzroki za neizpolnitev spolnih kvot liste posledica kršitve Babičeve, ki je kandidirala na dveh listah, na kar stranka ni mogla vplivati.

Babičeva bi na Ptuju in v Ljubljani Center

Državna volilna komisija (DVK) je v celoti zavrnila njihovo kandidatno listo v volilni enoti Ljubljana Center, potem ko se je izkazalo, da sta tako omenjena stranka kot stranka SD na kandidatno listo uvrstili isto kandidatko, Mileno Babič. SD je Babičevo uvrstila med kandidate v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center.

Zakonodaja kandidiranja na različnih listah in v različnih volilnih enotah ne dovoljuje, po zakonski določbi pa se v tem primeru šteje za veljavno tista kandidatura, ki je bila določena prva. DVK je ugotovila, da je kandidatne liste prva potrdila SD, zato je sklenila, da je kandidatura Babičeve na listih Zelenih neveljavna.

Z neveljavnostjo kandidature Babičeve pa se je spremenila sestava celotne kandidatne liste Andreja Čuša in Zelenih, saj potem lista ni več izpolnjevala zakonskih zahtev glede spolnih kvot.

Vodstvo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije se je na to odločitev DVK pritožilo na vrhovno sodišče, saj je po njihovem mnenju DVK ravnala neustavno in prekoračila svoja pooblastila.

Vrhovno sodišče je presodilo, da je neveljavnost kandidature kandidata, ki kandidira na več listah, napaka posamične kandidature, ki omogoča zavrnitev liste le glede posameznega kandidata ne glede na to, da lista po ugotovitvi neveljavnosti kandidature ne izpolnjuje predpisane zastopanosti spolov.

Zakon o volitvah v državni zbor pa ne vsebuje določbe, ki bi izrecno določala zavrnitev liste kot celote v primeru, ko ta ne ustreza več predpisani spolni kvoti zaradi naknadno ugotovljene neveljavnosti posamezne kandidature.

Po mnenju vrhovnega sodišča se ta primer v bistvenem razlikuje od primerov, ko je neupoštevanje predpisanih spolnih kvot posledica predlagateljeve napake pri določitvi liste kandidatov. Res je, da v tem primeru kandidatna lista več ne izpolnjuje pogoja spolne kvote, a po oceni vrhovnega sodišča obstaja razumen razlog za različno obravnavanje kandidatnih list.

Čuš želi opravičilo

Zakona namreč ni kršil pritožnik, ampak kandidatka, ki je dala soglasje še drugi politični stranki. Vzroki za nastanek nezakonitosti glede spolnih kvot liste so zunaj pritožnikove volje, izhaja iz sodbe vrhovnega sodišča, ki je objavljena na njihovi spletni strani.

Čuš je vesel nad odločitvijo vrhovnega sodišča, ki je sledilo njihovim stališčem in mnenjem. "Sodišče je jasno povedalo, da je bila naša lista vložena v skladu z zakonom, pravočasno. Državna volilna komisija je tukaj krepko prekoračila svoja pooblastila, pristojnosti in kršila ustavo in vso veljavno zakonodajo," meni Čuš. Ob tem je dejal, da so prepričani, da se s tem vračajo v igro za preboj v DZ.

Se pa ne more znebiti "občutka, da so štirje člani DVK glasovali politično". Po njegovem je nesprejemljivo, da politične stranke glasujejo o drugih kandidatnih listah. Zato njih in direktorja službe DVK Dušana Vučka poziva, naj se vsem kandidatom liste Andrej Čuš in Zeleni Slovenije opravičijo. Po njegovem mnenju je šlo namreč pri odločitvi DVK za poskus onemogočanja, da bi zopet prišli v DZ.