Zdravljenje bo plačano

Preobrat: otroci s srčno napako ponovno k izraelskemu kirurgu Mishalyju

T.L./STA
11. 5. 2018, 12.30
Posodobljeno: 11. 5. 2018, 12.33
Deli članek:

Soglasje za zdravljenje bo podal UKC Ljubljana, stroške bo krila zdravstvena zavarovalnica.

STA
UKC je sodeloval z Mishalyjem od konca leta 2007 do aprila 2014, ko so z njim prekinili pogodbo.

Slovenski otroci s srčno napako, ki so bili v preteklosti operirani pri izraelskemu kirurgu Davidu Mishalyju, bodo ob soglasju Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ponovno lahko obravnavani pri tem zdravniku, če bodo starši tako želeli, so potrdili v UKC. To pomeni, da bo zdravljenje ponovno lahko krila zdravstvena blagajna.

V preteklih letih se je namreč zatikalo ravno pri soglasju pristojnih v UKC za napotitev v Izrael. Ker zdravniki iz UKC takšnega soglasja za napotitev na zdravljenje v Izrael niso dali, so starši, če so želeli, da njihovega otroka vseeno operira Mishaly, morali samoplačniško kriti stroške zdravljenja. Nekaj staršev se je zaradi tega odločilo za tožbo proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da bi izterjali stroške zdravljenja v Izraelu.

Vodstvo UKC je navedlo, da so se za ponovno soglasje odločili zato, ker so ocenili, da je "za posameznega otroka, ki potrebuje kirurško zdravljenje prirojene srčne napake, najbolj kakovostno in varno zdravljenje, če se nadaljuje kontinuiteta in otroka obravnava in spremlja isti kirurg".

Z UKC sodeloval od konca leta 2007 do aprila 2014

UKC je sodeloval z Mishalyjem od konca leta 2007 do aprila 2014, ko so z njim prekinili pogodbo. V Ljubljano ga je pripeljal takratni predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Borut Geršak, saj je otroški srčni kirurg Vladimir Sojak septembra 2007 zapustil UKC.

Mishaly je v UKC prihajal operirati nekajkrat na mesec, leta 2012 pa so v javnost prišle informacije o visokih izplačilih izraelskemu kirurgu. Pozneje je zaradi načina sodelovanja z Mishalyjem dalo ugovor vesti deset zdravnikov, ki so sodelovali v programu otroške srčne kirurgije.

Medtem pa so zaradi nenehnih razprtij med sodelujočimi iz programa odšli praktično vsi domači kirurgi, ki so se šolali za otroškega srčnega kirurga. Množično so odhajali tudi intenzivisti iz kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Nazadnje so pred dnevi oznanili svoj odhod še trije otroški kardiologi, Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić.

Vodstvo UKC sicer išče rešitve in strokovnjake doma in v tujini, tako želijo privabiti otroške kardiologe. A generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder ne izključuje niti ukinitve programa. UKC sicer trenutno sodeluje z otroškimi srčnimi kirurga iz praškega centra Motol, ki bodo prihajali v Slovenijo operirati nekaj dni v mesecu. Pred tem so pol leta z Motolom sodelovali tako, da so njihovi kirurgi bili pet dni v tednu navzoči v Ljubljani.

Delovanje inštituta prestavili

Ministrstvo za zdravje pa vidi rešitev v samostojnem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni, za katerega ministrstvo napoveduje, da bo začel delovati 1. julija. Na ministrstvu so sicer sprva napovedovali, da bo inštitut začel delovati do 1. maja. V četrtek so na ministrstvu zagotovili, da priprave na začetek delovanja inštituta potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore.