Vrhovno sodišče

Košarica za Primca in Kanglerja

T.L./STA
11. 5. 2018, 10.51
Posodobljeno: 11. 5. 2018, 10.51
Deli članek:

Ker je vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Združene desnice glede kandidatne liste v Kranju, bo lista na državnozborskih volitvah lahko nastopila le v šestih volilnih enotah.

STA
Aleš Primc in Franc Kangler.

Vrhovno sodišče je zavrnilo tudi pritožbo Združene desnice zoper odločitev kranjske volilne komisije, ki je zaradi premalo ženskih kandidatk zavrnila njihovo kandidatno listo. Lista bo torej na državnozborskih volitvah lahko nastopila le v šestih volilnih enotah.

Kandidatno listo Kangler & Primc - Združena desnica so zavrnili v dveh volilnih enotah, Novem mestu in Kranju. V koaliciji dveh strank namreč na listo niso uvrstili dovolj ženskih kandidatk, da bi zadostili zakonskim zahtevam o spolnih kvotah.

Predstavniki liste so se na odločitev obeh volilnih komisij pritožili na vrhovno sodišče. To je njihovo pritožbo že pred časom zavrnilo glede kandidatne liste v Novem mestu, enako odločitev pa so sedaj sprejeli tudi v primeru zavrnitve njihove liste v Kranju.

Lista Združena desnica je v Kranju na listo uvrstila pet moških in dve ženski, kar pomeni, da spolnim kvotam niso zadostili. Zakon o volitvah v DZ namreč določa, da na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

V Združeni desnici so bili sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj sta njihovi kandidatki v tej enoti kandidirali v po dveh volilnih okrajih. A vrhovno sodišče temu ni pritrdilo, pač pa je v sodbi zapisalo, da je zakonska določba jasna.

"Za računanje zahtevanega deleža vsakega od spolov v skupnem številu kandidatk oziroma kandidatov se upoštevajo na listi navedene obstoječe (dejanske) osebe, ne pa število okrajev, v katerih kandidira ena in ista oseba. Zato možnost, da oseba kandidira v dveh volilnih okrajih, prav v ničemer ne spreminja dejstva, da gre dejansko za le za eno fizično (obstoječo) osebo s kandidatne liste," so zapisali v obrazložitvi.

V Združeni desnici so volilni enoti Kranj tudi očitali, da jih pred zavrnitvijo liste ni pozvala, naj odpravi pomanjkljivosti. A vrhovno sodišče volilni komisiji pritrjuje, saj bi bil poziv k odpravi pomanjkljivosti mogoč le v primeru formalnih, ne pa vsebinskih pomanjkljivosti, kar neizpolnjevanje spolnih kvot zagotovo je.

Lista Kangler & Primc je že po zavrnitvi pritožbe na odločitev novomeške volilne komisije napovedala pritožbo na ustavno sodišče, skupaj z zahtevo za začasno zadržanje volilnih opravil.

Na ustavno sodišče so obrnili tudi v koaliciji Združena levica in Sloga, ki jim je listo zavrnila celjska volilna enota, vrhovno sodišče pa je njihovo pritožbo prav tako zavrnilo. Tudi ta lista ni zadostila zakonskim zahtevam glede spolnih kvot, pri čemer je bilo za razliko od Združene desnice na njihovi listi premalo moških kandidatov.

Vrhovno sodišče pa bo moralo v prihodnjih dneh odločiti še o eni pritožbi. Državna volilna komisija je namreč zavrnila kandidatno listo stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije v volilni enoti Ljubljana Center. Zaradi neveljavnosti kandidature ene od kandidatk lista namreč ni več izpolnjevala zakonskih zahtev glede spolnih kvot.