napihnjene cene

Kakšno malico pa si navadno privoščite?

Z.F. / Novice Svet24
12. 5. 2018, 15.00
Deli članek:

Službene in študentske malice navadno niso sestavljene iz zdrave hrane, saj si je zaradi pomanjkanja časa in cene ni mogoče vedno privoščiti. Poleg tega obstaja splošno prepričanje, da je vsa zdrava izbira tudi draga. Pa je res tako drago jesti zdravo?

Profimedia
Predpripravljena hrana je precej dražja, a ne nujno boljša, kvečjemu slabša.

Glede na smernice zdravega prehranjevanja je priporočeno uživati majhne količine hrane oziroma živil, ki niso preveč predelana, kajti taka živila so po navadi cenejša. Predpakirani industrijsko pripravljeni hrustljavi kosmiči s suhim sadjem na primer stanejo najmanj 10 €/kg, predpripravljeni surovi ovseni kosmiči s suhim sadjem okoli 7 €/kg, medtem ko navadni ovseni kosmiči stanejo le okoli 4 €/kg. Kaj pa meso? Surov kos dobrega govejega mesa prve kakovosti stane okoli 15 €/kg, medtem ko že pripravljen in mariniran zrezek istega kosa mesa lahko stane tudi 20 €/kg. Pleskavica (ali hamburger), ki je v resnici začinjeno mleto meso, stane okoli 9 €/kg, medtem ko samo mleto meso ne preseže 7 €/kg. 

Kuhajte doma

Ameriška študija je pokazala, da tisti, ki večkrat na teden kuhajo doma, v povprečju zaužijejo manj energije, maščob in sladkorja (9054 kJ, 81 g maščob, 119 g sladkorja), kot tisti, ki kuhajo doma manj kot enkrat tedensko oziroma vse obroke zaužijejo zunaj (9627 kJ, 86 g maščob, 135 g sladkorja). Druga študija je primerjala stroške kuhanja doma s prehranjevanjem v restavracijah. V supermarketih so nakupili sadje, zamrznjeno zelenjavo, piščančje prsi, pusto meso, testenine, kruh, žita za zajtrk in mlečne izdelke. V restavracijah pa so nakupili hrano, ki je večinoma dojeta kot cenejša izbira: sendvič, piščančji medaljoni, pečeni krompir, pomfrit in sok, kavo ali sladko pijačo. Analiza je pokazala, da je cena na zaužito kalorijo konvencionalne hrane iz restavracij 24 odstotkov višja od cene doma pripravljenih obrokov. Treba pa je omeniti, da raziskava ni vštela cene infrastrukture, porabe elektrike in vode ter časa, zato je skupni prihranek lahko malo manjši, a še vedno ne zanemarljiv. Seveda pa je občutna razlika v kakovosti zaužite hrane.