Volitve 2018

Erjavec samozavestno: Bolj ko me napadajo, bolj uživam v politiki

T.L./STA
26. 4. 2018, 12.22
Posodobljeno: 26. 4. 2018, 12.25
Deli članek:

Opozoril je, da se manipulira z njegovo izjavo izpred desetih let, češ da je obljubil 1000 evrov pokojnine za upokojence.

Profimedia
Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec poudarja, da njegova stranka nikoli ni imela velikega vpliva v vladah.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je na programski konferenci stranke poudaril, da je njihov program usmerjen za ljudi, da jim vrnejo dostojanstvo. Programske prioritete DeSUS so sprejetje zakona o popravi pravic upokojencev, vse pokojnine za polno delovno dobo nad pragom revščine, povišanje vdovskih pokojnin ter demografski sklad.

Erjavec je poudaril, da ima DeSUS dober program, ki je naravnan za vse generacije. In ni res, da je to le stranka starejših, saj je njihova najmlajša kandidatka rojena leta 1988, je dejal.

Tisti, ki danes nič ne vedo o bančni luknji nikoli več na pomembno funkcijo

Če bo DeSUS v prihodnji vladi, bo predlagal tudi sprejetje zakona o lustraciji vodstev bank. Glede na to, da je šlo za krpanje bančne luknje pet milijard evrov, odgovorni za to luknjo pa se danes nič več ne spomnijo, je treba urediti, da taki ljudje več ne morejo opravljati pomembnih funkcij v državi, je poudaril.

Poleg tega bo DeSUS, če bo v vladi, predlagal samostojno ministrstvo za obrt in podjetništvo ter ponovno uvedbo vojaškega roka.

Opozoril je, da se manipulira z njegovo izjavo izpred desetih let, češ da je obljubil 1000 evrov pokojnine za upokojence. Kot je pojasnil, je takrat dejal, da bi bilo prav, da bi imeli upokojenci za 40 let dela vsaj 1000 evrov pokojnine, za tem mnenjem pa še danes stoji. A očitno si tega ne želi nobena druga stranka, ocenjuje.

Glede na dober gospodarski položaj in obetavne napovedi o gospodarski rasti pa meni, da ni nobenega razloga, da teh uspehov ne bi delili z ljudmi. Zato bodo vztrajali pri tem, da sprejmejo zakon o popravi pravic upokojencev, da bi nadomestili 8,5 odstotka, kolikor se od leta 2010 niso redno usklajevale pokojnine.

To, da ima upokojenec s 40 leti delovne dobe pokojnino, ki je pod pragom revščine, po Erjavčevih besedah pomeni, da Slovenija ni socialna država. A ne zato, "ker ni dosti denarja, ampak ker se ga deli po drugem ključu".

Na očitke nekaterih politikov, da v 20 letih DeSUS ni storil nič, pa je odvrnil, da so veliko storili glede na svojo moč. "V vseh teh letih nismo imeli toliko poslancev, kot jih je osvojila SMC samo v tem mandatu. V tem času smo imeli skupaj devet ministrov. Vmes smo imeli veliko močnih strank z veliko ministrov in poslancev, ki jih pa zdaj ni več," je dejal.

Erjavec, ki vodi DeSUS od leta 2005, pravi, da je še vedno iskriv. "Bolj ko me napadajo, bolj uživam v politiki," je dodal.

Dosedanji vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je dodal, da želi dobro delovati tudi v prihodnje. Po njegovem mnenju lahko DeSUS doseže dobre rezultate le, ko je v vladi. Težko pa bo realizirala program v opoziciji.

Poleg Jurše se bo na volitvah za poslanske sedeže potegovalo še šest od 11 sedanjih poslancev te stranke, to so Benedikt Kopmajer, Peter Vilfan, Julijana Bizjak Mlakar, Primož Hainz, Ivan Hršak in Uroš Prikl. Med svoje vrste pa so pritegnili tudi nekatera znana slovenska imena, med drugim nekdanjega košarkaša Sašo Dončića, sicer očeta člana zlate slovenske košarkarske reprezentance Luke Dončića.