Poslabšanje odnosov

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ministrica nagnala hrvaške novinarje

J.P.
24. 4. 2018, 13.44
Posodobljeno: 25. 4. 2018, 07.34
Deli članek:

Na Brdu pri Kranju so se v okviru vrha Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP) včeraj sestali zunanji ministri tega foruma.

STA
Kot je ob začetku srečanja dejal zunanji minister Karl Erjavec, gre za pomembno pobudo, ki prispeva k dialogu v regiji.

Tja je prišla tudi Jadranka Joksimović, srbska ministrica za evropsko integracijo, njena prisotnost pa je bila, kot pišejo hrvaški mediji, idealna priložnost za razmišljanje o novem poslabšanjem odnosov med Hrvaško in Srbijo zaradi izpada vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja in napovedi srbskega obrambnega ministra Aleksandra Vulina, da se bo udeležil enega molitvenih srečanj za žrtve Jasenovca.

SEECP je ena izmed številnih regionalnih pobud, ki prispevajo k dialogu v regiji, kjer imajo države številna nerešena vprašanja.

Samo za svoje

A so, kot poroča novinar N1 televizije Hrvoje Krešić, predstavniki hrvaških medijev namesto izjav dobili košarico. Menda samo zato, ker so Hrvati. Krešić po poročanju Jutarnjega lista trdi, da jih je srbska delegacija najprej napadla, zakaj sploh sprašujejo; nato naj bi dejali, da izjave ne bodo dali; na koncu pa naj bi jih preprosto pregnali.

Na vprašanje, zakaj noče dati izjave za hrvaške medije, naj bi Joksimovićeva zabrusila: »Jaz se bom odločila, za koga bom dala izjavo. Seveda jo bom dala tistim, ki sem jih sem pripeljala.«

Nerešena vprašanja

V SEECP sodeluje 13 držav: Albanija, BiH, Bolgarija, Grčija, Makedonija, Romunija, Srbija, Turčija, Hrvaška, Moldavija, Črna gora, Kosovo in Slovenija. Srečanja zunanjih ministrov se je poleg Karla Erjavca udeležil samo še zunanji minister Kosova Behgjet Pacolli, ostale države pa so zastopali namestniki zunanjih ministrov ali državni sekretarji. SEECP je ena izmed številnih regionalnih pobud, ki prispevajo k dialogu v regiji, kjer imajo države številna nerešena vprašanja. Erjavec je pri tem izpostavil napetosti med Srbijo in Kosovom, Hrvaško in Srbijo, znotraj BiH in med Makedonijo in Grčijo.

O arbitraži

Premier Miro Cerar se je ob robu vrha že srečal z bolgarskim premirjem in predsedujočim EU Bojkom Borisovom, na programu pa ima še srečanji s premierjem Kosova Ramushem Haradinajem in predsednikom vlade BiH Denisom Zvizdićem.

Na kratko se je srečal tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, s katerim sta izmenjala nekaj besed o arbitraži in drugih vprašanjih, nista pa opravila temeljitejšega pogovora, je povedal Cerar. "Slovenija je vedno odprta za dialog s sosednjo Hrvaško, vendar ko je ta dialog možen in smiseln," je dodal.