Kongres NSi

Pod Toninom mislijo "strašansko resno" in ne potrebujejo 100 dni miru

G.G./STA
21. 4. 2018, 14.01
Posodobljeno: 21. 4. 2018, 15.23
Deli članek:

Novi predsednik NSi Matej Tonin je v svojem precej predvolilno obarvanem govoru na kongresu NSi v Grosupljem pozval k podpori stranki na volitvah.

STA
Tonin pravi, da če bodo dobili zaupanje in vstopili v vlado, verjame, da lahko Slovenijo pripeljejo med 15 najuspešnejših držav na svetu.
Za Tonina je od 372 delegatov glasovalo 345 delegatov, 27 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Tonin je dejal, da v stranki težko gledajo, kako na tisoče mladih zapušča Slovenijo, kako ljudje, ki delajo dan za dnem, težko živijo, in kako upokojenci po 40 letih trdega dela životarijo. Vsemu temu nameravajo v NSi narediti konec, če bodo po volitvah le dobili priložnost, da vstopijo v vlado.

Tonin verjame, da ima stranka program, s katerim lahko državo popelje med 15 najuspešnejših držav na svetu. Pri tem pa ne potrebuje 100 dni miru, ampak lahko z delom začne takoj, je dejal. NSi sicer po njegovih besedah ne bo vstopila v katerokoli vlado, pač pa le v vlado, ki bo naravnana razvojno.

Volivce, ki bodo 3. junija na novo razdelili politične karte, je pozval, naj ne nasedajo paroli, da so vsi isti. "Nismo vsi isti, med nami so pomembne razlike. Mi stranko gradimo na skupnih vrednotah. Iz naših skupnih vrednot izhaja tudi naša vsebina. Instant stranke so prazne lupine. Njih ne povezujejo vrednote, ampak interes biti zraven, ko se bo delilo. Bodite drzni, na tokratnih volitvah podprite NSi - stranko z vsebino, stranko z delovnimi ljudmi, predvsem pa stranko, v kateri imamo radi Slovenijo," je dejal in dodal, da je bilo zadnje desetletje za državo izgubljeno, zato so po volitvah dolžni nadaljevati drugače, boljše.

STA
Od leve: evropski poslanec Lojze Peterle, predsednik sveta NSi Matjaž Trontelj, župan občine Grosuplje Peter Verlič, v. d. predsednika NSi Matej Tonin ter podpredsednica stranke Marija Rogar.

Ukrepi na področju sodstva, zdravstva, javne uprave

Glede sodstva je napovedal, da nameravajo sodnike razbremeniti administrativnih opravil, uvesti poskusni sodniški mandat in spremeniti sestavo Sodnega sveta. Ena prvih potez v zdravstvu bo zdravstvena reforma, ki bi vsem zagotovila dostopno zdravstvo, pri plačah pa nameravajo z znižanjem davčnih bremen zagotoviti povišanje povprečne neto plače za 50 evrov.

Na področju javne uprave je napovedal ukinitev vseh javnih služb, ki obstajajo samo zaradi uradnikov, na področju socialne politike pa spremembo sistema socialnih transferjev na način, da ne bodo razvrednotili dela.

Ker želijo zajeziti staranje prebivalstva, je napovedal uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka za vsakega otroka do 18. leta starosti. Na področju zunanje politike pa je napovedal povrnitev podpore zahodnih zaveznikov, ki jo je s pretiranim približevanjem Rusiji po njegovem mnenju izgubil zdajšnji zunanji minister Karl Erjavec. Begunsko krizo pa je treba po njegovem reševati na izvoru.

STA

STA
Jožef Horvat med delegati.