Kongres NSi

FOTO: Peterle je Toninu že čestital

G.G./STA
21. 4. 2018, 10.58
Posodobljeno: 21. 4. 2018, 11.07
Deli članek:

Edini kandidat za predsednika Nove Slovenije je Matej Tonin, ki stranko od januarja vodi kot v. d. predsednika.

Bobo
Lojze Peterle: Vozi nek cikcak. Preboja pa ni. To je Toninov problem. Tu se zdaj po nepotrebnem zapletamo
TUKAJ si lahko preberete intervju z Matejem Toninom.

Na kongresu, s katerim stranka začenja tudi svojo predvolilno kampanjo pred junijskimi volitvami v DZ, je mogoče videti vse vidnejše predstavnike stranke, od nekdanje predsednice Ljudmile Novak, strankinega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, do strankinih poslank in poslancev.

Novakova in Peterle bosta imela na kongresu tudi govor. Eden od pomembnejših delov kongresa pa bo zagotovo govor Tonina.

Poleg predsednika stranke bodo delegati danes volili novo sestavo izvršilnega in nadzornega odbora ter razsodišča. Na podpredsedniških mestih v stranki pa ni pričakovati zamenjav, saj je Tonin že napovedal, bo na ti mesti, ki ju po izvolitvi predsednika na njegov predlog imenuje svet stranke, ponovno predlagal Marijo Rogar in Valentina Hajdinjaka.

Bobo
Desno ob Toninu nova podpredsednica stranke Marija Rogar.

Na kongresu bodo predstavili tudi kandidate za volitve v DZ, med katerimi je mogoče pričakovati vse dosedanje poslanke in poslance stranke, ter potrjevali volilni program, katerega osnutek so predstavili že na programski konferenci sredi februarja. Trije glavni poudarki iz programa so dostopno zdravstvo brez čakalnih vrst, višje plače z nižjimi davki ter pošteno in pravično sodstvo za vse.

NSi je na prejšnjih volitvah prejela 5,59 odstotka glasov, kar ji je prineslo pet poslancev. Nato je k njim iz SDS prestopil poslanec Zvonko Lah, ki pa je stranko pred kratkim tudi zapustil.