Odmeva tudi na tujem

Erjavec vesel ruske kršitve konvencije o diplomatskih odnosih

T.L.
17. 4. 2018, 11.14
Posodobljeno: 17. 4. 2018, 11.47
Deli članek:

Diplomati se ne bi smeli vmešavati v notranje zadeve države gostiteljice, česar se ruski veleposlanik, ki je hvalil stranko Desus, njen predvolilni program in njenega prvaka - in hkrati zunanjega ministra - Erjavca, ni držal.

Profimedia
Erjavec pričakuje, da se bo vlada opredelila glede Palestine.

Konec prejšnjega tedna so slovenski in ruski predstavniki podpisovali podaljšanje pogodbe o dobavi plina, na dogodku pa sta bila prisotna tudi ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev ter zunanji minister in prvi mož stranke Desus Karl Erjavec. Zaradi izjave ruskega veleposlanika, ko je dejal, da je stranka Desus, na čelu katere je Erjavec, v vseh letih pokazala, da vodi odgovorno in zahtevno kampanjo ter da ima konkretne in dolgoročne programe. 

Na neprimernost veleposlanikove izjave v občutljivem obdobju, ko se stranke pripravljajo na predčasne državnozborske volitve, so neuradno opozorili poznavalci diplomacije, češ, da se je ruski diplomat s tem aktivno vključil v slovensko predvolilno kampanjo.

Bobo
Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev.

Afero so povzeli tudi na tujem. Jutarnji list je ob tem še spomnil, da se je Erjavec, ki med drugim sopredseduje slovensko-ruski medvladni komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, s prorusko obarvanimi izjavami glasno zavzemal za prekinitev sankcij proti Rusiji. 

V zvezi z dogodkom se je na slovenski nacionalni televiziji oglasil tudi predsednik parlamenta Milan Brglez in dejal, da ga je izjava ruskega veleposlanika presenetila in da je "milo rečeno, neobičajna". Izjava, ki izraža podporo le eni politični stranki  v predvolilnem času, je namreč v nasprotju z dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih in veleposlaniki ne bi smeli na takšen način nastopati v državah gostiteljicah in se vmešavati v njihovo notranjo politiko, je še poudaril Brglez. 

Erjavec težav ne vidi

Po poročanju STA pa Erjavec v izjavi ruskega diplomata težave ne zazna. Še več, izrazil je zadovoljstvo, da je ruski veleposlanik opazil dejstvo, da ima njegova stranka zelo dober program in dodal, da je v to prepričan tudi sam. Poleg tega upa, da bo za strankarski program požel pohvalo še katerega od veleposlanikov. 

Ob tem velja spomniti na "angažiranega" nekdanjega ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomellija, ki je po volitvah leta 2011 ponudil pomoč pri sestavljanju koalicije, leta 2014 pa so ga klicali na zagovor na ministrstvo za zunanje zadeve zaradi izjave, da bivši slovenski predsednik Danilo Türk nakljub bogatim izkušnjam v diplomaciji nima možnosti s kandidaturo v Združenih narodih, ker da politično deli Slovenijo.