Nevihte

VIDEO: Hude ure: poplave, zemeljski plaz, udari strel in toče

T.L.
17. 4. 2018, 08.05
Posodobljeno: 17. 4. 2018, 08.47
Deli članek:

Ob 2.09 se je v naselju Svetli dol v občini Štore v neposredni bližini stanovanjske hiše sprožil zemeljski plaz.

Občina Trbovlje
Po cestah v trboveljski občini ekipe čistijo naplavine in sanirajo nastalo škodo že od 2. ure zjutraj.

Poročali smo o nevšečnostih, ki jih je včeraj v večernih urah povzročalo vreme po Sloveniji. Gasilci so priskočili na pomoč v več primerih poplav po kleteh, zaradi vode so bile zaprte številne ceste, padala je tudi toča. Neurje.si poroča, da je bilo območje Slovenije z okolico včeraj nevihtno najaktivnejše v Evropi, zabeleženih pa je bilo več kot 10000 razelektritev oziroma udarov strel. Portal Severe Weather Europe pa je danes poročal, da so nad Evropo in Mediteranom v zadnjih 24 urah zabeležili več kot 50.000 udarov strel.

Uprava za zaščito in reševanje je poročala, da je ob 21.29 v naselju Zagrad v občini Škocjan zaradi udara strele zagorel gospodarski objekt v velikosti okoli 100 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Škocjan, Zagrad, Grmovlje, Tomažja vas, Bučka, Dobrava in Dole so s pomočjo domačih pogasili požar, ki je zajel del ostrešja in shranjeno slamo.

Kot posledica včerajšnjega neurja je zaradi neprevoznosti danes začasno zaprta cesta na Ravensko vas in v Jugov graben, sporočajo iz Občine Trbovlje. Po ostalih cestah ekipe čistijo naplavine in sanirajo nastalo škodo že od 2. ure zjutraj. Največ naplavin je na odsekih Bolnica- Klek-Sp. Klek-Dežman; Vovkova loka –zgornji del; Parkirišče PZ Gabrsko-Brin; Kolonija 1. maja-Neža-deponija Neža; Cesta most Sava-Dobovec; Knezdol-Planinska vas-Klek; Industrijska cesta-Žabjek; Bevško-Retje, spodnji del. 

Ob 2.09 se je v naselju Svetli dol v občini Štore v neposredni bližini stanovanjske hiše sprožil zemeljski plaz. Posredovali so gasilci PGD Štore in Svetina, ki so začasno sprostili tok vode, nadaljnjo sanacijo in oceno ogroženosti. Nadaljnje ukrepe pa bodo prevzele pristojne občinske službe.

Danes zjutraj so poročali, da je zemeljski plaz v Hramšah zasul dovozno cesto.

S hudimi poplavami so imele opravka včeraj pristojne službe v avstrijskem Gradcu. Poplavljen je bil tamkajšnji Citypark, voda pa je drla tudi po cestah in ovirala promet.