SKRB VZBUJAJOČE

Ob meji pogrešajo že sedem ljudi, našli tri trupla

Matej Klarič
15. 4. 2018, 12.00
Posodobljeno: 15. 4. 2018, 13.50
Deli članek:

Reka Kolpa je letos vzela že tri življenja, še nekaj ljudi, ki so prečkali mejo, pa pogrešajo.

STA

Že od jeseni 2015 slovensko mejo ob reki Kolpi »krasi« bodeča žica, ki jo je takrat postavila Cerarjeva vlada.

Igor Volf
To je bila ena izmed žrtev bodeče žice ob Kolpi.

Mrtva divjad 

Žica je kriva za mrtve divje živali, ki želijo priti do vode. Lovska zveza je tako naštela 10 mrtvih živali zaradi rezilne žice. Nazadnje je februarja umrla srna, ki se je zapletla v ograjo in se zadušila pri Loškem Potoku.

Gradnjo bodeče žice in panelne ograje vzdolž meje je zaupala podjetju Minis, ki je s tem zaslužilo že več kot devet milijonov evrov.

Čeprav je bila ograja postavljena v času velikega števila beguncev, ki so želeli priti v boljši svet, pa ograja kljub majhnemu številu beguncev še vedno ostaja. Cerarjeva vlada je ne želi odstraniti, s tem pa preprečuje slovenskim prebivalcem uživanje dobrin reke Kolpe, ki smo jo tako v celoti prepustili Hrvatom, medtem ko se na morju prepiramo za vsako ped slovenskega morja.

Skrb vzbujajoče pa je, da oteženo prečkanje meje zaradi ograj povzroča celo smrtne žrtve, ko želijo posamezniki na bolj nevarnih odsekih prečkati mejo. Tako sta hrvaška in slovenska policija letos našli že tri utopljene begunce, ki so prečkali mejo, še sedem ljudi pa pogrešajo. Je res primerno, da na slovenski meji doživljamo takšne prizore v letu 2018?