Mariborsko sodišče je zavrnilo pritožbo obrambe 36-letnega Mariborčana, zdravstvenega delavca na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, ki mu je preiskovalni sodnik zaradi suma prometa z nedovoljenimi snovmi v športu odredil pripor. Kot so pojasnili na sodišču, ostaja v priporu. Drugi osumljeni, 52-letni Mariborčan, za zdaj prav tako ostaja v hišnem priporu. Kriminalisti so pri obeh v preiskavi, ki je potekala tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov s sodelovanjem tajnih delavcev, našli prepovedano snov darbepoetin, ki je v zdravilu aranesp 500.

Grozi jima 15 let zapora

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu je zagroženih do 15 let zaporne kazni. 

V poznejših hišnih preiskavah so prav tako zasegli zdravila, kot so dexamethason, ki vsebuje nedovoljeno snov v športu deksametazon, ter apaurin, ki vsebuje diazepam, morfin in helex, ki vsebuje prepovedano drogo alprazolam.Po do zdaj znanih podatkih sta osumljena od septembra lani do aprila letos na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju. V primeru obsodbe jima grozi do 15 let zapora.

Oskrbovala predvsem atlete

S snovmi naj bi osumljena oskrbovala tako aktivne kot rekreativne športnike, večinoma atlete, ki so jih varnostni organi že naznanili protidopinški organizaciji. Po poročanju medijev naj bi bila osumljena zdravstveni delavec Boris Špes in atletski trener AD Štajerska Maribor Igor Šalamun. Na osumljenca so  kriminalisti postali pozorni po lanskem zagovoru hrvaške maratonke Danijele Kuna pred avstrijsko protidopinško agencijo. »Pomoč« pri izboljšanju rezultatov naj bi ji bil ponudil njen trener Šalamun, Špes pa naj bi ji darbepoetin, ki so ji ga po zmagi na maratonu v Linzu našli pri dopinški kontroli, dvakrat tudi sam vbrizgal.

Vse je videl policijski sodelavec

Med tistimi, ki so dopinške preparate nabavljali pri Špesu, naj bi bil tudi Domen Hafner, letos suspendirani tekač, ki je bil pozitiven pri dopinški kontroli januarja letos, potem ko je postavil osebni rekord na maratonu v Dubaju. Špes naj bi nedovoljena poživila dvakrat vbrizgal celo 15-letniku, da osumljena pri svojem početju nista bila posebno previdna, pa navajajo poročila tajnega policijskega sodelavca, ki se je o tem na lastne oči prepričal v garderobi.