Burna Palestina

Poslancu grozijo s smrtjo

G.G./STA
6. 4. 2018, 13.46
Posodobljeno: 6. 4. 2018, 13.55
Deli članek:

Debata o priznanju Palestine je očitno zagrela betico nekemu posamezniku. Ta osebek je predsedniku parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožefu Horvatu grozil s smrtjo, ker naj bi oviral proces sprejemanja priznanja Palestine v državnem zboru

Bobo

Horvat iz NSi je pojasnil, da je anonimno elektronsko pošto prejel na strežnik stranke. Več podrobnosti ni želel povedati, je pa grožnje posredoval policiji, ki jih je ocenila kot resne.

Ponovil pa je, da sam ni odgovoren za zaplete, da do priznanja Palestine v DZ ni prišlo in da ni bil on tisti, ki je zaviral priznanje Palestine. Poudaril je, da je odbor pod njegovim vodstvom že novembra 2014 od vlade zahteval, da državnemu zboru predloži sklep o priznanju Palestine. Ker vlada tega vse do danes ni naredila, zakon o zunanjih zadevah pa da predpisuje, da DZ sklep o priznanju sprejme na predlog vlade, se sam ne počuti odgovornega.

Administrativne kolobocije

OZP je zato v sredo lahko sprejel zgolj sklep, da brez predloga vlade odločitve glede priznanja ni mogoče sprejeti, je še poudaril Horvat in ponovno zavrnil argumentacijo predsednika DZ Milana Brgleza, ki je zaradi tovrstnega razpleta zahteval ponovitev seje OZP v četrtek, ki pa potem zaradi obstrukcije poslancev SDS, NSi in dela SMC in posledično nesklepčnosti ni uspela.

Zaradi tega potem tudi ni bilo mogoče formalno izvesti za danes predvidene izredne seje na to temo, ki je bila potem zaradi umika podpisov nekaterih poslancev tudi odpovedana. Vendarle je Horvat menil, da bi jo lahko še vedno izvedli tudi na podlagi v sredo sprejetega sklepa na odboru.