Smrtonosna zamenjava

FOTO: Alarm! Usodna zmota pri nabiranju čemaža

G.G.
6. 4. 2018, 11.07
Posodobljeno: 6. 4. 2018, 14.07
Deli članek:

Iz UKC Ljubljana opozarjajo na previdnost pri nabiranju čemaža in sporočajo, da je že prišlo do smrtnega primera. Zastrupila sta se mož in žena, umrla je žena.

Miran Brvar / UKC Ljubljana
Na sliki je prikazan kupček bolnikovega »čemaža«, kjer so vidni tudi ostanki jesenskega podleska.
Čemaž in jesenski podlesek imata podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje.

V ponedeljek so v UKC Ljubljani sprejeli pacienta, ki sta se zastrupila z jesenskim podleskom. Oba sta namesto čemaža nabrala in zaužila jesenski podlesek. 

Vodja centra za klinično toksikologijo in farmakologijo na UKC Ljubljana Miran Brvar je potrdil, da sta se zastrupila mož in žena. Bolnica je umrla, njen mož pa je v kritičnem stanju.

Od leta 2000 so v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo obravnavali 32 takšnih bolnikov. Trije so  zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrli, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

"Nič bolj ne boste zdravi, če boste jedli čemaž"

Že večkrat smo pisali in bralce opozarjali, da je pri nabiranju vse bolj priljubljenega čemaža potrebna previdnosti in do ločena mera poznavanja njemu podobnih rastlin. Nekatere so namreč strupene. Brvar je poudaril, da sta usodni že dve rastlinici  (10 do 50 gramov) jesenskega podleska. Sila neprijetno je, da ni protistrupa za zastrupitev s podleskom, ne pomaga niti izpiranje želodca. Smela je Brvarjeva pripomba, da naj ljudje ne silijo z nabiranjem čemaža, če niso povsem prepričani, da gre res za to rastlino: "Nič bolj ne boste zdravi, če boste jedli čemaž."

Nevarnost preti tudi s strani čmerike, ki ima podobne podolgovate liste kot čemaž. Zastrupitve s čmeriko pa se ne končajo s smrtjo.

Miran Brvar / UKC Ljubljana
Čemaž

Grozljive bolečine

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Dve do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. V 24 do 72 urah po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se nato po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dve do treh tednih jim izpadejo še lasje.

Zastrupitev z belo čmeriko poteka s slabostjo, bruhanjem, drisko, glavobolom, meglenim in skakajočim vidom, mravljinčenjem, oslabelostjo, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in prehodno izgubo zavesti.

Miran Brvar / UKC Ljubljana
Čmerika

V centru za zastrupitve opozarjajo, da je treba v primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem čemaža, vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko in šmarnico. Ob vsakem suma na zastrupitev s strupeno rastlino priporočajo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. S seboj pa naj k zdravniku vedno vzamejo rastlino ali njene dele, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.

Miran Brvar / UKC Ljubljana
Šmarnica

Profimedia
Čemaž oziroma medvedov luk je tudi pri nas v zadnjih dvajsetih letih zelo priljubljena užitna divja rastlina za pripravo solat, juh in namazov.

Miran Brvar / UKC Ljubljana
Jesenski podlesek