Osamosvojitev

O Kataloniji spregovoril tudi Milan Kučan

STA/B.K.
26. 3. 2018, 17.17
Posodobljeno: 26. 3. 2018, 17.18
Deli članek:

Na nedeljsko aretacijo odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta se je danes odzval tudi bivši predsednik republike Milan Kučan. Kot je zapisal v svoji izjavi, so "zaradi sporazuma o sodelovanju v kazenskih zadevah zdaj članice EU postale instrument španskega preganjanja legitimnih političnih razmislekov in njihovih nosilcev".

Profimedia
Milan Kučan

Kriza v Kataloniji s Puigdemontovo z aretacijo po njegovi oceni dobiva "dodatne zaskrbljujoče razsežnosti".

"Nerazumljiv je zato molk EU. Strah pred morebitnimi podobnimi stremljenji v različnih delih Evrope ne more biti razlog za zatiskanje oči, kaj šele za pristajanje na nedemokratično oblastniško ravnanje," je zapisal.

"EU potrebuje ugled in vero Evropejcev, da ne bo odstopala od svojih demokratičnih temeljev in vrednot. Prav zato je čas za apel EU španski vladi, naj problem Katalonije rešuje z dialogom in demokratičnimi političnimi sredstvi," je še zapisal Kučan.

Menil je tudi, da se je Španija z evropskimi pripornimi nalogi, aretacijami, grožnjami z drastičnimi zapornimi kaznimi ter podaljševanjem zaporov za uradne predstavnike Katalonije, "odrekla možnosti, da bi katalonsko krizo, ki je imanentno politična, reševala s političnimi sredstvi".

"Odločila se je za nasilje in represijo v upanju, da bo uspela preprečiti politično izrekanje Kataloncev o svoji prihodnosti. Njen poskus prenesti zahtevno politično vprašanje na polje kazenske politike, pa žal nujno vodi v grobe kršitve političnih svoboščin ter posege v dostojanstvo Kataloncev, ki so tudi državljani EU," je zapisal Kučan.

Puigdemonta je prijeli nemška policija v nedeljo na avtocestnem počivališču blizu Schleswiga na severu Nemčije na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je izdala Španija. Bil je na poti s Finske v Bruselj, kjer živi v izgnanstvu od lanskega oktobra.