Dobra volja

FOTO: Peščica zanesenjakov počistila Žitečki potok

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
26. 3. 2018, 21.00
Deli članek:

Nabrane odpadke sta kajakaša, ki ju je zelo presenetila nabrana količina, po dogovoru z delavci občinskega režijskega obrata lahko odpeljala pred tamkajšnjo čistilno napravo.

Gabrijel Toplak
Kup odpadkov so nastavili pred čistilno napravo.

Borut Ludvik in Tilen Sgerm, zavzeta dupleška kajakaša, sta v soboto v okviru projekta Moja reka in ob svetovnem dnevu voda v družbi sorodnikov in prijateljev pripravila čistilno akcijo vzdolž Žitečkega potoka. »Namen je ozaveščati, da plastika, konzerve ali cigaretne škatle oziroma na splošno smeti ne sodijo v naravo, ampak v smetnjak,« je pojasnil Ludvik in s Sgermom ob tamkajšnji regionalni cesti postavil tablo z nekaj nabranimi odpadki kot opozorilo, da narava sama tega ne mora predelati.

Gabrijel Toplak
Še skupinska fotografija pred začetkom čistilne akcije.

Polne vreče odpadkov

Čistilne akcije se je udeležilo nekaj več kot 10 posameznikov, ki so jih spremljali tudi otroci. Ti so dobili vreče in se odpravili na »lov« za odpadki. Od najdlje, prišla je iz Krškega, se je čistilne akcije udeležila Mojca Vodopivc. »Tukaj sem povsem po naključju. Z otroki smo prišli na obisk, slišali za akcijo in se brez posebnega razmišljanja odzvali. Želimo pomagati naravi, saj že po nekaj metrih opažam, da je veliko odvrženih odpadkov,« je dejala Vodopivčeva. S prepričanjem, da je v naravi res preveč odpadkov, kar je potrjevala dodobra napolnjena vreča v njeni roki, ji je pritrdila tudi Petra Ferlič. Po slabih dveh urah, kolikor je trajala čistilna akcija ob Žitečkem potoku, ki je dolg le kakšen dober kilometer, so nabrali za skoraj tri avtomobilske prikolice odpadkov. »Nismo se gibali več kot 50 metrov od potoka in nabrana količina je dokaz, da so odpadki problem,« je povzel akcijo Ludvik. Gregor Šabeder je čistil proti Zgornjemu Dupleku do križa. »Naletel sem na precej odpadkov. Ponekod, predvsem tam, kjer ni dostopno, sem celo dobil občutek, kot da jih nekdo tja odlaga načrtno,« je razložil Šabeder.