Ne pusti se

Ilka Štuhec: Kdaj pa kdaj me še opomni, da je tam ...

T.L./STA
22. 3. 2018, 12.26
Posodobljeno: 22. 3. 2018, 12.47
Deli članek:

Ostaja optimistična po vseh težavah, ki so jo doletele in zaradi katerih je morala izpustiti sezono.

www.alesfevzer.com
Ilka Štuhec

Za najuspešnejšo slovensko alpsko smučarko Ilko Štuhec je mimo glavni del rehabilitacije po operaciji kolena, ki jo je opravila lani oktobra v Švici. Okrevanje poteka po načrtih, zato na prihodnost gleda optimistično in se je že začela pripravljati na sezono, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v švedskem Areju februarja 2019.

Da bo svetovno prvenstvo, potem ko je zaradi poškodbe izpustila olimpijsko sezono, eden glavnih ciljev za Mariborčanko, je bilo več kot očitno že iz tega, ko se je marca odpravila v Are ter bila navzoča na finalnih tekmah svetovnega pokala, sicer ne v vlogi tekmovalke, ampak opazovalke.

"V Are sem odšla v prvi vrsti zato, da si ogledam progo, kjer bo prihodnje leto svetovno prvenstvo, saj na smukaški preizkušnji tam še nikoli nisem tekmovala. Zato je zelo pomembno, da sem imela priložnost biti na ogledu in si ogledati tekmi z roba proge," je sporočila Mariborčanka, ki ji kruta igra usode lani oktobra na treningu v Pitztalu ni vzela poguma ne volje.

Obenem je iskala ponoven stik s tekmovalno karavano: "V veselje mi je bilo tudi pridobiti nekaj občutka, kako je biti del tekmovalne karavane. Posebnih treningov oziroma testov ni bilo, glavni namen je bil spoznavanje proge za smuk."

"S potekom rehabilitacije sem zelo zadovoljna. Za zdaj je šlo, kar se kolena tiče, vse po načrtu. To so potrdili tudi pregledi v Švici. Sicer je pomembno, da skrbim za koleni še naprej in vadim po načrtu, kar pa v končni fazi ni nič novega. Koleno prenaša vse več obremenitev. Kdaj pa kdaj me seveda še opomni, da je tam, kar je tudi dobro, saj ni razloga za prehitevanje poteka dogodkov," potek okrevanja po poškodbi in operaciji opisuje 27-letna Štajerka.

"Testi in pregledi se izvajajo redno. Imam res dobro ekipo, doma vsakodnevno sodelujem z Anjo Šešum, v času intenzivne fizioterapije sem to opravljala pri Darji Kramberger, za kar sem zelo hvaležna, in jima popolnoma zaupam. Dvakrat sem bila po operaciji tudi v Švici na pregledu pri dr. Friederichu. Normalno lahko treniram po programu, ki ga imamo zastavljenega, to pa bo pripeljalo počasi tudi do tekem. Na prihodnost vedno gledam optimistično," v pozitivnem slogu odgovarja aktualna svetovna prvakinja v smuku.

Po načrtih se Štuhčeva namerava vrniti takoj ob začetku prihodnje sezone. "Na tekme se bom vrnila z začetkom naslednje sezone. Tak je načrt že od vsega začetka rehabilitacije. Dolgoročni načrti - zagotovo bom še nekaj časa tekmovala, a štiri leta je zelo dolga doba. Želim si, da bi šlo, kako bo, bomo pa videli," pa je njen odgovor na vprašanje, ali si je zastavila dolgoročni načrt za nastop na naslednjih zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu.

"Saj ni bilo prvič, da sem se znašla v situaciji, ko sem poškodovana. Tokrat je bilo morda lažje, ker sem vedela kaj me čaka in kaj je potrebno, da bo šlo vse po načrtu. Prejšnja sezona mi je dala veliko zagona in dodatne motivacije, saj sem si dokazala, da zmorem. A poškodbe so sestavni del športa, to moramo sprejeti in iti naprej. Ne obupam ravno hitro, tudi tokrat nisem," je prepričana, da v alpskem smučanju še ni rekla zadnje besede.

V minuli sezoni ni dobila priložnosti za obrambo malih kristalnih globusov v smuku in kombinaciji. Na vprašanje, ali je lahko velikansko razočaranje še dodatna motivacija za napad v novi sezoni, pa je odgovorila: "Zagotovo motivacija. Sicer bi si seveda želela braniti uspehe iz lanske sezone, a so to kar brezpredmetne debate, ker je prišla vmes poškodba, česar ne morem spremeniti. Kot rečeno, dokazala sem si, da zmorem biti na vrhu, to je zagotovo motivacija za nadaljnje delo."

Razplet boja za smukaški globus, ki ga je dobila Italijanka Sofia Goggia, je niti ni presenetil: "Vsaki tekmovalki privoščim, da je uspešna. Vse trdo delamo in želimo biti najhitrejše, zato si vsaka zasluži svoj uspeh. Vesela sem za Sofio. Je res super tekmovalka in veselim se že tekem v naslednji sezoni."

"Osnovni cilj je uspešna vrnitev na tekme. Rehabilitacija še vedno ni povsem zaključena, zato sem osredotočena na vsak korak posebej. Imamo dovolj časa za priprave na novo sezono, ki jih moramo kar najbolje izkoristiti. V prihodnji sezoni želimo na vseh tekmah pokazati največ, kar v tistem trenutku lahko. Vsaka tekma je pomembna, svetovno prvenstvo pa bo zagotovo eden izmed vrhuncev sezone," je o ciljih spregovorila Štuhčeva, ki je lani februarja v St. Moritzu postala tretja slovenska svetovna prvakinja za Matejo Svet (v slalomu leta 1989) in Tino Maze (v veleslalomu leta 2011, superveleslalomu leta 2013 in smuku ter superkombinaciji leta 2015).

Ilka Štuhec je v svetovnem pokalu trinajstkrat stala na stopničkah, od tega sedemkrat na najvišji. Vse zmage in stopničke je osvojila v sezoni 2016/17.