Cerar, ki je z razlogi za svoj odstop danes seznanil poslance, je spomnil na svojo prisego avgusta 2014, ko je kot novoizvoljeni premier prisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti ter z vsemi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

"Na zelo zgovoren način so se te tri razsežnosti prisege povezale minulo sredo. Ravno zato, ker sem dosledno ravnal po svoji vesti, sem moral v odziv na sodbo vrhovnega sodišča odstopiti," je dejal Cerar. Kot je dodal, je odstopil tudi zato, "ker dogodki zadnjih tednov in dni niso bili več v interesu blaginje Slovenije, temveč vrste partikularnih interesov, pri čemer mislim predvsem na protirazvojno ravnanje in vse težje obvladljive predvolilne apetite različnih političnih in drugih akterjev".

Do izvolitve nove bo vlada opravljala le še tekoče posle.

Po njegovih besedah je dosedanje delo vlade ustvarilo pogoje, da njegova načelna gesta odstopa ne prinaša nobenih dramatičnih nevarnosti, ampak odpira povsem normalen, demokratičen postopek iskanja novega družbenega soglasja. V iskanju tega soglasja pa bodo po njegovih besedah ključna nekatera vprašanja, "ki so se v svojem bistvu razgalila prav v dneh, ki so botrovali odstopu".

Eno od teh vprašanj je po njegovih besedah, "ali je za popravo realnih krivic, ki so se v letih krize nakopičile v plačnem sistemu, res dovoljeno povzročati nove krivice". Prav tako bo ključni vprašanje, ali je za ustavljanje ključnih infrastrukturnih projektov res dovoljeno zlorabljati prav vse mogoče demokratične poti, je dodal.

Znova je poudaril, da je Slovenija v zadnjih treh letih bistveno napredovala in je v precej boljšem položaju kot leta 2014. Ob tem bilance dela svoje vlade ni posebej izpostavljal, saj jo po njegovih besedah "poznate vsi, tudi če je ne priznavate".

Napovedal je še, da bo vlada, ki bo do izvolitve nove opravljala tekoče posle, storila vse, da se zaščitijo interesi države in državljanov v Novi ljubljanski banki. S sindikati javnega sektorja pa se bo morala pogajati nova vlada, je še dodal.

"Naj živi sodobna, solidarna in svobodomiselna Slovenija," je svojo obrazložitev odstopa zaključil Cerar.