Grožnje, vulgarni izpadi, žaljivke ...

Kralj škandalov veleposlanik v Sloveniji?

Matej Klarič / Novice Svet24
20. 3. 2018, 06.50
Deli članek:

Veleposlaniško mesto Bosne in Hercegovine je v Sloveniji izpraznjeno že poldrugo leto. Glavni kandidat za to mesto pa je zdaj kontroverzni Slavko Vučurević, ki so ga v preteklosti že spremljale številne afere.

Facebook
Zaradi sovražnega govora ga je volilna komisija pred štirimi leti kaznovala s 1500 evri kazni in umaknila z volilne liste njegove stranke.

V BiH je njegovo imenovanje sprožilo številne polemike, nezadovoljstvo in ogorčenost. V preteklosti je s svojimi izjavami in delovanjem že večkrat šokiral javnost.

Nediplomatski kandidat

Vučurević je s svojimi vulgarnimi in nepremišljenimi izjavami popolno nasprotje diplomatov, ki naj bi bili premišljeni in zadržani v izražanju.

Vučurević je nekdanji župan mesta Trebinje z 31 tisoč prebivalci, ki pripada Republiki Srbski. Kot mu očitajo, je v tistem času za 1,2 milijona evrov zadolžil mesto, sebi pa za 55 tisoč evrov kupil dragi audi A8. Trenutno je pomočnik ministra Mladena Ivanića za varnostna vprašanja. V preteklosti se je njegovo ime omenjalo v povezavi z veleposlaniškim mestom v Pragi in Podgorici. Pripada stranki demokratičnega napredka (PDP), kjer je od leta 2012 njen podpredsednik. Zdaj pa se mu nasmiha veleposlaniško mesto pri nas. Entiteta Republike Srbske je že podprla njegovo imenovanje.

Poznan po škandalih

Vu­ču­re­vić je ja­vnos­ti po­znan po vulgarnostih, prepirih z najvišjimi politiki in cerkvenimi dostojanstveniki, po grožnjah, šovinističnih izjavah in žalitvah. Enega izmed politikov je tako ozmerjal z govedino, ki se pase tam, kjer je najboljša trava. V preteklosti se je večkrat sprl tudi s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom ter ga označil za lopova, strahopetca in propadlo politično zgodbo. Aktualno predsednico vlade Republike Srbske Željko Cvijanović je vulgarno zmerjal s kurbo in ji zabrusil, da je biološko inferiorna. Zaradi sovražnega govora ga je volilna komisija pred štirimi leti kaznovala s 1500 evri kazni in umaknila z volilne liste njegove stranke.

Facebook
Kandidat za veleposlanika v Ljubljani je aktualno predsednico vlade Republike Srbske Željko Cvijanović v preteklosti ozmerjal s kurbo.

Novinarju vrgel diktafon

Zaradi sovražnega govora ga je volilna komisija pred štirimi leti kaznovala s 1500 evri kazni in umaknila z volilne liste njegove stranke.

V preteklosti je na eni izmed tiskovnih konferenc v novinarja zabrisal njegov diktafon in mu zabrusil: »Slavko Vučurević je župan. Ko boš ti župan, bom to spoštoval.« Tudi do drugih novinarjev se ni vedel nič bolj spoštljivo. Na eni izmed tiskovnih konferenc je dejal, da so mu svetovali, da naj govori bolj »normalno,« toda kot je dejal, je rojen na vasi in je zato navajen govoriti bolj glasno. Čeprav je sam nekaj časa govoril, da je treba število zaposlenih v mestni upravi Trebinje razpoloviti, pa je, ko je izgubil mesto župana, pozval na prelivanje krvi, ker so želeli odpustiti 46 zaposlenih.

Bi ga Pahor podprl?

Zato se v BiH mnogi sprašujejo, ali so kompetence človeka, ki ne zna tujih jezikov (niti angleščine), primerne za opravljanje veleposlaniškega mesta. S svojimi vulgarnimi, nepremišljenimi in nediplomatskimi nastopi gotovo ni med najprimernejšimi kandidati za to mesto. Tudi če bo Vučurević v BiH naposled izbran za veleposlanika v Sloveniji, pa mu mora dokončno soglasje dati predsednik republike Pahor na podlagi mnenja, ki ga bo zanj pripravilo ministrstvo za zunanje zadeve. Tudi predsednik republike bi torej lahko ustavil imenovanje kandidata, ki v bosanski javnosti ne uživa ravno velikega ugleda. Vučurević je kandidat za veleposlanika postal po tem, ko prav tako zaradi moževih korupcijskih poslov sporni Nermani Hadžijahić Slovenija ni bila pripravljena dati agrema oziroma zelene luči.