Na delovno sodišče

S tožbo nad podjetje zaradi določanja nižjih plač od minimalne

T.L./STA
19. 3. 2018, 15.18
Posodobljeno: 19. 3. 2018, 15.30
Deli članek:

Že leta 2015 so v KSS pripravili predlog zakona, ki bi "odpravil sramoto", da delavec zakonito prejme 1,8 evra bruto na uro.

Profimedia
KSS s tožbo nad podjetje zaradi določanja nižjih plač od minimalne.

Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je na delovnem sodišču v Mariboru danes sprožila kolektivni spor proti enemu od podjetij zaradi določanja plač v podjetniški kolektivni pogodbi, ki so nižje od zakonsko določene minimalne. Uspeh bi po njihovih ocenah pomenil, da so vse kolektivne pogodbe nezakonite zaradi določanja nižjih plač od minimalne.

Kot so v KSS zapisali na svojih spletnih straneh, je določanje plač v kolektivnih pogodbah pod minimalno plačo v Sloveniji nekaj povsem "normalnega" in do sedaj se zaradi tega še noben sindikat ni odločil za tožbo. Kot je razvidno iz priloženega gradiva, KSS toži eno od podjetij za proizvodnjo izdelkov iz aluminija.

"Na Ekonomsko-socialnem svetu so sindikalne centrale vsakokrat pred sprejemanjem zakonodaje celo soglašale z danes veljavnimi rešitvami na tem področju. Zaradi takšne 'ustaljene prakse' smo v Sloveniji popolnoma razvrednotili vrednoto delo, saj v večini dejavnosti prejemeta čistilka in inženir enako plačo," so zapisali.

Če uspejo v zanje vzorčnem postopku, bi to po njihovem mnenju pomenilo, da so vse kolektivne pogodbe v Sloveniji nezakonite zaradi določanja nižjih plač od zakonske minimalne. Zakon o kolektivnih pogodbah namreč določa, da se lahko pravice delavcev določajo le ugodneje od določenih z zakonom.

Zaradi obstoječega sistema določanja plač v kolektivnih pogodbah bolniško odsotni delavci prejemajo bruto plače, ki so od 300 do 400 evrov nižje od zakonsko določene minimalne, tako da prejmejo neto plačo v skoraj enaki višini, kot znaša denarna socialna pomoč, opozarjajo v konfederaciji.

Spomnili so, da so že leta 2015 pripravili predlog zakona, ki bi "odpravil sramoto", da delavec zakonito prejme 1,8 evra bruto na uro. Predlog zakona o minimalnih pravicah delavcev bi uvedel minimalno bruto urno postavko v višini pet evrov in je v postopku za sprejem, katerega končanje je po ocenah KSS zaradi Cerarjevega odstopa sicer vprašljivo.