Umazana usta

Gre za grožnjo novinarju in napad na novinarstvo nasploh

S.R./STA
18. 3. 2018, 16.25
Posodobljeno: 18. 3. 2018, 17.15
Deli članek:

Športni direktor vijoličastih Zlatko Zahovič je po sobotnem prvenstvenem porazu na novinarski konferenci z nekaterimi odgovori in obračunavanjem z novinarjem Ekipe presegel meje dobrega okusa.

Drago Wernig
To pomlad jim tako na igriščih kot zunaj igrišč ne gre vse po načrtih.

Na sobotni novinarski konferenci po porazu s Krškim se je namesto trenerja slovenskega nogometnega prvaka Maribora Darka Milaniča pred sedmo silo pojavil športni direktor Zlatko Zahovič. Pri tem je zbodlo v oči obračunavanje z novinarjem športnega dnevnika Ekipa SN, ki je pred časom tragično izgubil očeta. "Gospod Zahović! Kako pa ste razočarani nad obiskom na tribunah?" je med drugim vprašal omenjeni novinar, nakar si je Zahovič privoščil svojevrsten izpad.

V mariborskem klubu so se za Zahovičeve izjave opravičili.Zahovičeve izjave so obsodili praktično vsi največji slovenski mediji in tudi Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). "V Društvu športnih novinarjev Slovenije obsojamo verbalni in osebno žaljiv napad športnega direktorja NK Maribor Zlatka Zahoviča na novinarja Ekipe SN Dejana Mitrovića na novinarski konferenci, ki je bila po tekmi Maribora in Krškega (0:2) v večernih urah 17. marca. Novinar Mitrović je namreč le zastavil profesionalno vprašanje, v skladu z novinarskimi standardi, in nato doživel verbalni napad direktorja domače ekipe Zahoviča," so zapisali pri DŠNS.

Pri DŠNS so še dodali: "Vsak napad na novinarje, fotoreporterje in snemalce pomeni napad na javnost, saj medijski soustvarjalci služimo javnosti. In nikomur drugemu, zato so nedopustni vsi pritiski na opravljanje novinarskega dela. Uporaba nasilja, tudi verbalnega, pomeni neposreden napad na svobodo - svobodo obveščanja in javne besede."

Ostro so se odzvali tudi pri Društvo novinarjev Slovenije (DNS). "V Društvu novinarjev Slovenije najostreje obsojamo izrečene besede športnega direktorja NK Maribor Zlatka Zahoviča na novinarski konferenci po zadnji tekmi domačega prvenstva. Žaljivo omenjanje osebne tragedije namesto profesionalnega odgovarjanja na vprašanje novinarju Ekipe SN Dejanu Mitroviću je nedopustna in nesprejemljiva raven komunikacije, ki jo je mogoče razumeti kot grožnjo novinarju in napad na novinarstvo nasploh." 

Dodali so, da Zlatko Zahovič ne bi smel prestopiti ločnice med jezo po športnem porazu in nesprejemljivim osebnim obračunavanjem. "Kot nekdanji svetovni nogometni zvezdnik in vzornik je ob aktualni funkciji vedno tudi v službi javnosti in zavezan standardom javnega profesionalnega in etičnega komuniciranja. V DNS po opravičilu kluba pričakujemo še takojšnje osebno opravičilo novinarju in vsem, ki jih je Zahovič z izrečenim prizadel in razočaral, kot tudi odziv Nogometne zveze Slovenije," so pa zapisali pri DNS.

Odzvala se je tudi NZS

Pri Nogometni zvezi Slovenije pravijo, da v jedro delovanja osrednje slovenske nogometne organizacije ne sodi le izključna skrb za razvoj in širjenje nogometa v Sloveniji. "NZS se skozi svoj vpliv in doseg zaveda sporočil in zgledov, ki jih s svojim delovanjem prenaša v širše družbeno okolje, zato podobno držo pričakuje tudi od ostalih nogometnih deležnikov. V luči tega in v povezavi z nedavnimi dogodki želi NZS poudariti, da je vsakršno delovanje, ki pomeni kršitev zapisanih pravil nedopustno, zato organizacija pri svojem delovanju in odločanju sledi pravilom in predpisom, ki so sprejeti in veljajo v našem okolju," so med drugim zapisali. 

"Prav tako pa želi Nogometna zveza Slovenije poudariti, da je ne le v nogometnem svetu, ampak tudi širše, nedopustna vsakršna nepremišljena ali namerna reakcija, ki pomeni žalitev dostojanstva posameznikov in družbe, zato pozivamo k medosebnemu spoštovanju vseh akterjev nogometne igre od igralcev, sodnikov, trenerjev, klubskih funkcionarjev, novinarjev, navijačev, kot tudi širše. Le z upoštevanjem pravil in uveljavljenih moralnih ter etičnih norm bomo skupaj z vsemi svojimi deležniki uspešno dosegali tisto, kar je cilj družbe in nogometa," so še dodali.