Žvižgač z ministrstva

"Topolku naklonjena piarovka do višje plače od premierja"

Matej Klarič / Novice Svet24
15. 3. 2018, 19.30
Deli članek:

V povezavi z maketo, s katero želi vlada promovirati drugi tir, prihaja v javnost vse več informacij o spornih poslih. Eden izmed zaposlenih na direkciji za infrastrukturo pa nam je razkril še več doslej neznanih podrobnosti, ki mečejo temno luč na Topolka.

STA
Kljub očitni napaki, ki so jo zakrivili na njegovem direktoratu, Topolko ne želi odstopiti in prevzeti objektivne odgovornosti.

Objektivna odgovornost

Pred dvajsetimi leti je v reviji Teorija in praksa Cerar razdelal pogoje za prevzem objektivne odgovornosti: Obstajati mora napaka, napaka mora biti resna in politične okoliščine morajo biti takšne, da ne nasprotujejo zahtevi po odstopu.

V preteklih dneh smo že poročali o sporni maketi, ki jo je na podlagi razpisa direkcije za infrastrukturo izdelalo podjetje Art Rebel za skoraj 73 tisoč evrov višjo ceno, kot bi jo opravil drugi ponudnik.

Kot je pozneje povedal direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko, naj bi do napake in napačne izbire dražjega ponudnika prišlo zaradi napačne formule v tabeli Excel. Maketo je osemdesetodstotno financirala evropska komisija iz mehanizma za povezovanje, Topolko pa je že priznal, da verjetno do teh sredstev zdaj ne bomo prišli.

Zamolčal bistveno

Javnost in mediji so se pri tem spraševali, zakaj se podjetje RPS, ki je oddalo ponudbo, ni pritožilo na očitno napačen izračun ministrstva. Kot se je izkazalo, to očitno niso storili, ker so postali podizvajalec podjetja, ki je zmagalo na razpisu, in zanj izdelali maketo, česar direktor izbranega ponudnika Matjaž Požlep sprva ni razkril in s tem zamolčal bistveno informacijo. S tem sodelovanjem so kršili tudi določilo v pogodbi, ki je prepovedovalo sodelovanje z ostalimi prijavljenimi na razpis.

Gašperšič naj bi vedel

Kot nam je dejal eden izmed zaposlenih na ministrstvu, ki ni želel biti imenovan, saj se boji za svojo službo, se po hodnikih govori, da je za prirejen razpis vedel celo minister Peter Gašperšič. Da je šlo za napako v Excelu, je po njegovem navaden »blef«, saj naj bi bilo po njegovih informacijah vse dogovorjeno vnaprej. Pričakuje pa, da bo Topolko, ki ga je na ministrstvo pred skoraj tremi leti pripeljal prav minister Gašperšič, zdaj zaradi napake žrtvoval svoje podrejene.

STA
Maketa je bila preplačana za skoraj 73 tisoč evrov. Če se sumi dogovarjanja med ponudniki izkažejo za točne, bo posle pregledovala tudi policija.

Nova piarovka

Odnosi v direkciji so po pričevanju našega vira odkar je prišel Topolko zelo slabi.

Kot dodaja, to tudi ni edina negativna zgodba, ki se je zgodila od njegovega imenovanja na čelo direkcije. Tamkajšnje razpoloženje opisuje kot izredno slabo, Topolko pa, kot meni, favorizira samo svoje ljudi. »Ostali smo zanj smeti,« pravi. S tem je po besedah našega vira povezano tudi kadrovanje na direkciji. Pred skoraj pol leta se jim je po njegovih besedah pridružila piarovka (ime hranimo v uredništvu), ki je kot zunanja sodelavka prek svojega espeja pomagala pri vodenju kadrovsko podhranjenega piarja. Že takrat naj bi ji bil Topolko vse bolj naklonjen. »Začela je delati in imela urno postavko 14 evrov. Ker ji to ni bilo dovolj, je moral Topolko skupaj s svojo podsekretarko izvesti manever, da bi ji povečal urno postavko. Podsekretarka se je nato sistematično spravila na oba zaposlena v piarju in jima začela očitati nesposobnost, z namenom, da lahko upraviči večji angažma nove piarovke. Obema zaposlenima piarovcema so odvzeli vse pristojnosti. Nova piarovka je do njiju vzvišena in se po direkciji hvali, da bo kmalu Topolkova pomočnica,« dogodke opisuje naš vir.

Nova pogodba

Kot še dodaja, sta se s Topolkom tudi intimno zbližala po novoletni zabavi, in od takrat naj bi se začel preobrat. »Pred tem je na direkciji delala le nekajkrat na teden. Po novem letu pa so ji priskrbeli novo pogodbo.« Kot je razvidno iz pogodbe, ki jo hranimo na uredništvu, je ministrstvo k oddaji ponudb februarja pozvalo samo tri možne izvajalce. Izbrali pa so prav podjetje nove piarovke, ki je dobila pogodbo za strokovno in tehnično pomoč. Pogodba ji bo za 500 ur dela namenila kar 29 evrov plačila na uro, kar pomeni, da bo v približno treh mesecih vsak mesec zaslužila več kot 4800 evrov, kar je veliko več, kot dobi neto plače predsednik vlade Cerar, opozarja naš vir. »Oba zaposlena v piarju skupaj ne dobita več kot 3300 evrov bruto,« še dodaja ob tem. Očitno torej nepravilnosti na direkciji kar mrgoli. Bo naposled odgovorne zato kdo pozval k odstopu?