Najhladnejši vdor v 100 letih

V soboto meja sneženja do nižin, zapade lahko več kot 20 centimetrov snega. A ne le v soboto ...

R.T.
15. 3. 2018, 12.02
Deli članek:

Pooblačilo se bo od zahoda. Zvečer se bodo tam okrepile padavine.

Bobo
V soboto se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije postopno spustila do nižin.

V soboto se vrača zima. Kot poroča spletna stran Neurje.si, bo intenzivnost vdora hladnega zraka proti Sredozemlju marsikje rekordna. »Predvidoma bo šlo za enega najhladnejših vdorov hladnega zraka v marcu v zadnjih 100 letih,« so zapisali. In še, da lahko prihodnji teden po nižinah zjutraj pričakujemo temperature tudi pod -10 stopinj Celzija.

Kot določa zakon o varnosti cestnega prometa, morajo biti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu opremljena s predpisano zimsko opremo med 15. novembrom in 15. marcem oziroma tudi izven omenjenega obdobja, če pride do zimskih razmer. Te nastopijo, ko se sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče poledenelo. Strokovnjaki sicer priporočajo, da zimska oprema na avtomobilu ostane še nekaj dni po 15. marcu, saj nas lahko zima v tem obdobju še vedno preseneti. In prav to so napovedali vremenoslovci. Ob koncu tedna se bo namreč ohladilo, za soboto pa so vremenoslovci napovedali obilno snežno pošiljko. V prihodnjem tednu bo suho, vendar hladno in zimsko vreme. Tudi na policiji so opozorili, da so ceste ob nizkih temperaturah ponoči in zjutraj ponekod še lahko poledenele. Ponekod so preko noči lahko zaledenele tudi steklene površine na vozilih, za kar naj lastniki poskrbijo, še preden se odpravijo na cesto. Stekla morajo biti čista, vidljivost iz vozila v vseh smereh pa mora biti normalna, so poudarili policisti.

Obilno sneženje

Padavine bodo v noči na petek zajele vso državo, pravijo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso). Meja sneženja bo med 900 in 1.300 metri nad morjem. Padavine bodo oslabele do jutra.

Znova se bodo pojavile v soboto zjutraj. Deževati bo začelo na jugu, dopoldne bodo padavine zajele vso državo. »Hladilo se bo, meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije postopno spustila do nižin. Zapisal bo okrepljen severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja,« je mogoče prebrati na spletni strani Arsa. Neurje.si pa piše, da bo razen ob morju in na Goriškem sneženje obilno. Temperature bodo – razen na Primorskem – v noči na nedeljo padle pod ledišče. Padavine bodo do nedelje zjutraj večinoma ponehale. Arso poroča, da bo temperatura tudi čez dan bolj kot ne ostala pod lediščem.

Meteorološki modeli kažejo, da lahko do nedelj zjutraj v večjem delu Slovenije zapade od 10 do 20 centimetrov novega snega, na vzhodu in jugu tudi več. »Še več snega bo lahko zapadlo v višje ležečih predelih. Tam ga lahko lokalno do nedelje zjutraj zapade od 30 do 40 centimetrov,« poroča spletna stran Neurje.si.

Strokovnjaki zato priporočajo, da zimska oprema na avtomobilu ostane še nekaj dni po 15. marcu.

Sneg se bo obdržal

Zimsko vreme bo vztrajalo tudi prihodnji teden, spet bi lahko snežilo v torek. Mrzlo bo – kot še piše spletna stran Neurje.si, lahko termometri pokažejo tudi -15 stopinj Celzija, dnevne temperature pa bodo vsaj do sredine tedna s težavo dosegale ledišče.

Snežna odeja se bo zato obdržala še nekaj časa.