Afera maketa

So na ministrstvu vedeli, da bosta podjetji maketo izdelali skupaj?

G.G./STA
13. 3. 2018, 21.44
Posodobljeno: 13. 3. 2018, 21.50
Deli članek:

Napačna predloga v programu excel je menda kriva za izbiro dražjega ponudnika za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper.

STA
Kovačič bo volivce prepričeval s svojo maketo drugega tira. Na fotografiji zloglasna preplačana maketa, ki jo je naročila vlada.

Prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko je imel danes veliko dela z razlago, zakaj so na razpisu izbrali podjetje, ki je ponudila višjo ceno. "Komisija je uporabila program excel oz. predlogo, ki se uporablja za ocenjevanje ponudb. V tej predlogi niso bile ustrezno korigirane formule, ki se tičejo tega javnega naročila, in posledično je prišlo do napačnega izračuna," je razlagal Topolko in dodal, da bodo "na podlagi revizije sprejeli določene ukrepe", ne namerava pa odstopiti, saj je prišlo do "napake v predlogi".

Podrobnosti si lahko preberete TUKAJ, v večernih oddajah pa sta TV Slovenija in Radio Slovenija poročala, da je tudi neizbrano podjetje RPS vendarle prišlo do posla, saj so pri izdelavi makete sodelovali kot podizvajalci. Prvi mož Art Rebel 9 Matjaž Požlep je sicer za TV Slovenija zavrnil namige, da bi se podjetji vnaprej dogovorili o poslu. Po njegovih besedah so na ministrstvu tudi vedeli, da bosta podjetji maketo izdelali skupaj.

Revizijo postopka lahko sedaj zahtevajo zagovorniki javnega interesa - Komisija za preprečevanje korupcije, Agencija za varstvo konkurence, Računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo. V primeru morebitnega dogovarjanja med ponudniki pa bi se lahko s primerom ukvarjala tudi policija.