Današnji prvi dan meteorološke pomladi so zaznamovale zelo nizke temperature in sneg. Slovenijo in sosednje pokrajine je namreč v nedeljo dosegel zelo mrzel zrak, pred tem pa jo je že pobelil sneg. Tako kot že v sredo se tudi današnje jutranje temperature gibajo med -14 in -20 stopinj Celzija. Popoldne in zvečer pa lahko ponekod tudi sneži. Sredino jutro, ki je bilo najhladnejše v Novi vasi s 27 stopinjami pod ničlo, je bilo po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) tudi najhladnejše v tej zimi.

In kakšne temperature so izmerile samodejne postaje agencije za okolje ob 7.10 uri? Ptuj in Gačnik -20, v Radencih -19 stopinj Celzija, v Mariboru in Murski Soboti -18, v Celju -17, Rogaška Slatina in Slovenske Konjice -16, Mežica in Lendava -15, Trebnje, Velenje in Hrastnik -13, Novo mesto in Kočevje -12, Slovenj Gradec, Postojna, Kranj -11, Ljubljana -10 stopinj Celzija.

Imeli smo 10 stopinj manj od povprečja

V preteklih dneh pa je bila sicer srednja dnevna temperatura pod -7 stopinj, kar je okoli 10 stopinj manj, kot je povprečje za ta čas, občutek mraza je še stopnjeval severovzhodni veter, na Primorskem pa močna burja, ki je neprekinjeno pihala deset dni zapored.

Podobno mrzlo je bilo nazadnje januarja lani, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005. Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji namreč kažejo, da podobno mrzlo vreme v tem delu leta, ob prehodu iz meteorološke zime v meteorološko pomlad, nastopi nekajkrat na stoletje.

Letošnjo meteorološko zimo je sicer spremljalo precej nestanovitno vreme in nihanje temperatur. Že prvi dan meteorološke zime se je začel z občasnim naletavanjem snega. To za Slovenijo ni bila prva pošiljka snega, do prvega decembra, ki velja za začetek meteorološke zime, je snežilo že dvakrat, in to v novembru.

Sledil je mesec januar, ki je bil v večjem delu Slovenije eden najtoplejših v zadnjih stotih letih. Po podatkih Arsa je bil glede na izmerjene temperature med drugim in četrtim najtoplejšim. Februar pa je zaznamovalo sneženje in ekstremna ohladitev v zadnjih dneh meteorološke zime.

Otoplitev lahko po podatki Arsa pričakujemo v petek, nad ničlo pa se bodo dnevne temperature dvignile v nedeljo, ponekod že v soboto.