Nadpovprečni minus

Mraz bo več dni tresel kosti in grizel prste

S.R./STA
25. 2. 2018, 08.32
Posodobljeno: 25. 2. 2018, 09.11
Deli članek:

Slovenijo in tudi sosednje pokrajine bo danes od severovzhoda dosegel zelo mrzel zrak.

Profimedia
Prihodnje dni se bo zelo ohladilo.

Predvidoma do četrtka bo zelo mrzlo, tudi do več kot minus 15 stopinj Celzija. Prihodnje dni bo mrzlo tudi čez dan, saj bodo temperature ostajale pod ničlo. Dodatno bo občutek mraza večji zaradi močnega vetra, na Primorskem se bo danes spet okrepila burja.

Danes bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod na jugu bo občasno naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -8 do -5, po nižinah Primorske okoli nič stopinj.

Prihajajo nadpovprečno mrzli dnevi

V prihodnjih dneh bo v večjem delu Slovenije srednja dnevna temperatura pod -7 stopinj, kar je okoli 10 stopinj manj, kot je povprečje za ta čas, občutek mraza pa bo še stopnjeval severovzhodni veter, na Primorskem močna burja. Predvidoma bo najhladneje v sredo s temperaturami tudi pod minus 15 stopinj Celzija, nato pa naj bi od četrtka dalje mraz popustil. 

Podobno mrzlo je bilo nazadnje januarja lani, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005. Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji namreč kažejo, da podobno mrzlo vreme v tem delu leta, ob prehodu iz meteorološke zime v meteorološko pomlad, nastopi nekajkrat na stoletje. 

Meteo.si
Stiskalo bo.

Vozniki pozor!

Ob napovedanem zelo mrzlem vremenu se morajo pred vključitvijo v promet vozniki še bolje pripraviti kot sicer v zimskih razmerah in voziti še bolj previdno. Mraz in slabo vreme namreč posežeta v delovanje motorja, mehanike in vplivata na vidljivost, so opozorili na AMZS. Posebno skrb v mrzlem vremenu velja nameniti stanju akumulatorja in tekočinam v avtomobilu.

Na prihajajoče zelo nizke temperature se pripravljajo tudi zimske vzdrževalne službe po Sloveniji, ki bodo morale poseči po drugačnih posipnih materialih. Za temperature pod minus 22 stopinj Celzija je to drobljenec. Tudi zimske službe voznike pozivajo k dodatni previdnosti in strpnosti v prometu.

Sicer pa za vse, ki se v zelo mrzlem vremenu gibljejo na prostem, ni odveč opozorilo o previdnosti. V mrazu so bolj ranljivi majhni otroci, starejši in kronični bolniki. Posebno skrb velja nameniti tudi živalim.

Meteo.si
Opozorila

Razmere na cestah

Danes do 21. ure velja splošna prepoved prometa za tovorna vozila nad 7, 5 ton. Zaradi zimskih razmer na hrvaški strani je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike preko mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Zaradi močne burje je zaprt predor Kastelec proti Ljubljani. Obvoz je po regionalni cesti Kastelec-Kozina. Prometnoinformacijski center tudi opozarja na previdno vožnjo med Postojno in Razdrtim zaradi močnega vetra in snežnih nanosov.

Na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Podnanos-Manče-Vipava-Ajdovščina pa velja prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Najmočnejši sunki burje na Primorskem bodo do noči na torek ponekod presegali hitrost 100 kilometrov na uro, opozarjajo na agenciji za okolje.

Med 11. in 17. uro bo zaradi kolesarske prireditve v Izoli zaprtih več lokalnih cest. Na cestah Koper-Dragonja, Dragonja-Sečovlje in Sečovlje-Izola pa bodo kratkotrajne popolne zapore.