Sporno poročilo

Zdrahe v vrhu vojske: ministrica dosegla zamenjavo načelnika generalštaba

G.G./STA
22. 2. 2018, 11.52
Posodobljeno: 22. 2. 2018, 21.11
Deli članek:

Poročilo o slabi pripravljenosti Slovenske vojske (SV) je odneslo načelnika generalštaba Andreja Ostermana.

Bobo
Načelnik generalštaba SV Andrej Osterman in ministrica Andreja Katič.

Po tistem, ko je bataljonska bojna skupina, oblikovana v 72. brigadi Slovenske vojske dobila oceno nepripravljena za bojevanje, so v vojski tudi odpovedali udeležbo vojakov iz te brigade na misijah v Libanonu in Kosovu. Razrešeni načelnik Generalštaba slovenske vojske Andrej Osterman je danes od poveljnika sil Milka Petka zahteval analizo razpoložljivih kadrov za rotaciji na Kosovu in v Libanonu. Ko jo bo prejel, se bo odločil, na kakšen način bosta ti rotaciji sestavljeni. Tako je možno, da bodo vojaki, ki so že na teh misijah, morali svoje delo podaljšati, ni pa to nujno, so povedali v vojski. 

Končno odločitev bo najverjetneje sicer moral sprejeti danes imenovani novi načelnik generalštaba Alan Geder, ki bo posle od Ostermana prevzel prihodnji teden, predvidoma že v ponedeljek.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je vladi predlagala zamenjavo Ostermana zaradi neuspeha bataljonske bojne skupine Slovenske vojske na testiranju bojne pripravljenosti po metodologiji Nata. Na testiranju, ki se je odvijalo minuli teden na Počku, je bila bataljonska bojna skupina namreč na več področjih ocenjena kot nepripravljena za bojno delovanje. Ministrico je tudi jezilo, ker je za dogajanje na vojaškem vadišču na Počku izvedela iz medijev, z Ostermanom pa naj bi bila že nekaj časa v slabih odnosih.

Na poročilo se je odzval premier Miro Cerar. Iz rezultatov ocenjevanja 72. brigade "izhaja, da se ukrepi za izboljšanje stanja SV ne izvajajo s pričakovano dinamiko", je navedel Cerar in dodal: "In ker je prav načelnik Generalštaba SV po zakonu o obrambi prvi odgovoren za pripravljenost, delo in uporabo vseh poveljstev in enot SV, je vlada na predlog ministrice sprejela sklep o razrešitvi generalmajorja Andreja Ostermana s položaja načelnika in hkrati na njen predlog imenovala na to mesto generalmajorja Alana Gedra," je sporočil.

Cerar o namernem samoponižanju vojske

Cerar še pravi, da ga je poročilo zaskrbelo in da do takšnih ocen ne bi smelo priti. Presenečen je tudi, da se je SV sama odločila za to ocenjevanje v času, ko bi lahko vedela, da ta enota še ni v celoti pripravljena. "Tu je prišlo do javnega in namernega samoponižanja SV in vojakov. Mislim, da je to zelo neprimerno," je dejal premier. Zato je zahteval od Katičeve, da preveri, "kdo je sprožil takšno dejanje in s kakšnimi motivi".

Vse to kaže tudi na težave pri delovanju SV in tu mora po Cerarjevih besedah ministrica zagotoviti, da se bodo zadeve normalizirale. "Zato sem ji naložil, da mi najpozneje v enem mesecu predstavi dodatne ukrepe, s katerimi bo bojna bataljonska skupina dosegla končne operativne zmogljivosti," je dejal. Od ministrice pa pričakuje tudi splošne usmeritve za učinkovito porabo sredstev v vojski in ustreznejše opremljanje vojakov.

Bobo
Alan Geder

Preveč politike, premalo poveljevanja

Poročilo o tem, kdo nosi odgovornost za to, da bataljonska bojna skupina ni dosegla pričakovane usposobljenosti, je danes obravnavala vlada. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je po današnjem sestanku koalicije pojasnil, da so se danes seznanili s poročilom generalštaba o testiranju. Po oceni Hana glavni problem Slovenske vojske niso čevlji ali rokavice, temveč nizke plače vojakov in prevelika spolitiziranost vojske. "Dokler se bodo vojaki na najvišji ravni preveč ukvarjali s politiko in premalo s poveljevanjem, bo stanje tako kot je," je dejal.

Po njegovih besedah namreč "na tak način ni šlo več naprej. Jaz upam, da se bo z njegovim pomočnikom zadeva umirila", je dodal in potrdil, da bo vlada odločala o tem, da bi na mesto načelnika imenovali sedanjega Ostermanovega namestnikaGedra.

Vojaki naj ne bi imeli neprimerne opreme

Svojo plat zgodbe so v sredo predstavili tudi v SV. Tiskovni predstavnik SV Simon Korez je spomnil na minule negativne ocene SV, ki so bile po njegovem posledica šibkosti SV na področju kadrov, opreme in zagotavljanja sredstev za razvoj. O tem, kdo je odgovoren za neustrezno bojno pripravljenost bataljonske bojne skupine, ni želel govoriti, saj da morajo položaj najprej analizirati. Zanikal pa je navedbe, da naj bi imeli vojaki tudi neprimerno opremo, ki je sicer nova, zaradi česar naj bi nekateri med usposabljanjem dobili ozebline.