Mobilna verzija
23:42 16. avgust 2018

Pujsa Pepa povzroča avtizem?!

R.T.
1 Posodobljeno: 10:49 / 20.2.2018

Skupina učenjakov s Harvarda naj bi razkrila, da priljubljena risanka povzroča avtizem.

Pujsa Pepa

Raziskava je izmišljena. Foto: Profimedia

Vest o domnevni raziskavi, pod katero naj bi se podpisali strokovnjaki s Harvarda, se je širila po družabnih omrežjih in naganjala strah v kosti staršev. Učenjaki naj bi namreč ugotovili, da je risanka z naslovom Pujsa Pepa eden od glavnih vzrokov za avtizem pri otrocih. V zapisu imena avtorjev domnevne raziskave niso navedena, niti kje je bila objavljena.

Zakaj? Preprosto. Raziskava je izmišljena. V bazi podatkov o njej ni ne duha ne sluha, poroča MailOnline.

Pujsa Pepa

Naj vas zapisi na družabnih omrežjih ne prestrašijo. Foto: Profimedia

Ni kredibilnih dokazov

Predsednik oddelka za psihologijo na Harvardu za raziskavo ni slišal. Dr. Mathhew State je s prstom pokazal na staro raziskavo treh ekonomistov (noben od njih ni s Harvarda), ki so na podlagi statističnih podatkov o »ameriški porabi časa« dokazovali povezavo med avtizmom, gledanjem kabelske televizije in količino dežja in snega v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kot je pojasnil State, omenjena raziskava ni bila ravno znanstvena. »Dejstvo je, da ni kredibilnih znanstvenih dokazov, da gledanje televizije povečuje tveganje avtizma,« je poudaril.

Dr. Susan Hyman z Univerze v Rochestru pa je zasledila raziskavo iz leta 2017, ki je ugotavljala, da se je dvema avtističnima dečkoma stanje po gledanju risanke Daniel Tiger’s Neighborhood stanje dejansko izboljšalo. Vendar pa sta dva dečka premalo, da bi bilo mogoče iz tega vleči kakšne konkretne zaključke.

Značke: pujsa-pepa , avtizem , risanka

Vaš prispevek