Razžalitve

Bo sodnik še odločal sam?

M.K. / Novice Svet24
19. 2. 2018, 20.45
Deli članek:

Na ministrstvu za pravosodje posredno pritrjujejo mnenju notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, da bi bilo treba spremeniti zakon o kazenskem postopku v delu, v katerem predvideva, da sodnik sam odloča o kaznovanju v primeru, ko ga katera od strank užali.

Profimedia
V obstoječi zakonodaji sodnik sam odloča o razžalitvi, ki je letela nanj, kar ni v skladu z načelom, da o svojih zadevah ne smeš soditi sam.

Kot pravijo, so spremembe v tej smeri že predlagali, a v DZ niso dobile podpore.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar se je leta 2013, ko je bila še odvetnica v Mariboru, obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), ker jo je slovensko sodišče kaznovalo v postopku, v katerem je branila mariborske vstajnike, ki so jim očitali napad na policiste.

Bobo
Ministrici Györkös Žnidarjevi je sodnica prisodila 500 evrov kazni, ker naj bi rušila avtoriteto sodnice.

Dobila 500 evrov kazni

Ker je menila, da je sodnica pristranska, je dvakrat predlagala njeno izločitev, kar je sodnica štela za spodkopavanje avtoritete sodišča in jo kaznovala s 500 evri kazni. Kazen je nato potrdilo tudi Višje sodišče v Mariboru. Györkös Žnidarjeva se je obrnila na ESČP, ki pa jo je zavrnilo, ker je ocenilo, da je imela možnost, da bi se pritožila na ustavno sodišče, in da bi morala najprej izkoristiti to možnost.

Györkös Žnidarjeva je prepričana, da gre za eno izmed pomembnih odločitev ESČP, ki kažejo v smeri, »da je treba spremeniti slovenski zakon o kazenskem postopku v delu, ki se nanaša na kaznovanje ustavno zagotovljenih zagovornikov v kazenskih zadevah, še posebej kadar v interesu enakosti orožij vložijo zahtevo za izločitev sodnika iz razloga dvoma o nepristranskosti«. Kot pravi, težava nastane, ko se kritizirano sodišče odloči za kaznovanje zagovornika, ki zahteva njegovo izločitev, s čimer se ustvarja vtis, da ni povsem upoštevano civilizacijsko dognano načelo, da nihče ne sme soditi v svoji lastni zadevi.

STA
Na ministrstvu pravijo, da so to zadevo želeli urediti že lani, pa so poslanci zavrnili novelo kazenskega zakonika.

Ministrstvo že želelo urediti zadevo

Na ministrstvu za pravosodje so glede tega primera sporočili, da so želeli to problematiko urediti z novelo zakona o kazenskem postopku, a jo je DZ oktobra lani zavrnil. Z njo so, kot pravijo, želeli zagotoviti, da sodnik oziroma senat, na katerega je naslovljena žalitev stranke, o kaznovanju ne bi odločal sam, temveč bi zgolj podal predlog, o katerem bi nato odločil izvenobravnavni sodnik, do predloga pa bi se lahko oseba, ki je izrekla žalitev, tudi opredelila.