Gašpar Gašpar

Mišič od Luke zahteva še 700.000 evrov

S.R./Novice Svet24
18. 2. 2018, 15.35
Deli članek:

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je po vnovični razrešitvi s položaja konec decembra vložil nov, skupno že tretji tožbeni zahtevek, težak 701.000 evrov.

STA
Zaradi zadnje razrešitve je Gašpar Mišič pripravil novo tožbo.

Gašparja Mišiča, ki bi se mu petletni mandat na vrhu Luke iztekel šele jeseni letos, so nadzorniki Luke Koper prvič razrešili aprila 2014 zaradi »nedelovanja uprave«, kot je tedaj povedala takratna predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc.

RAZLIČNE ODŠKODNINE

Delovno sodišče v Kopru je lani Gašparju Mišiču, ki je šel v odškodninsko tožbo proti Luki, prisodilo izplačilo plač za 10 mesecev in zneska za obdobje do nove zaposlitve v koprskem komunalnem podjetju, kjer je zadnja leta opravljal direktorsko funkcijo. Luka Koper pa je v četrtek sporočila, da je višje delovno in socialno sodišče 25. januarja s pravnomočno sodbo Gašparju Mišiču prisodilo denarno povračilo v višini dobrih 25.000 evrov oziroma 100.000 evrov manj, kot je določilo prvostopenjsko sodišče.

PONOVNA RAZREŠITEV

Ob razrešitvi Dragomirja Matića z mesta predsednika uprave Luke konec decembra so luški nadzorniki sicer predvsem iz formalnih razlogov Gašparja Mišiča ponovno razrešili. Kot je tedaj pojasnil prvi nadzornik Uroš Ilić, so Gašparja Mišiča to pot odpoklicali iz poslovno-ekonomskih razlogov, saj ne moreta obstajati dva predsednika uprave, kot tudi zaradi nesposobnosti, saj ne izpolnjuje statutarnih pogojev. Ilić je sicer med drugim ocenil, da ponovna razrešitev ne more imeti finančnih posledic.

MIŠIČ V NOVO TOŽBO

Zaradi zadnje razrešitve je Gašpar Mišič pripravil novo tožbo. »Nadzorniki so najprej ugotovili, da Luka ne more imeti dveh predsednikov uprav hkrati, Matića in mene, ter se odločili za moj odpoklic. Pri tem pa so vedeli, da bodo še na isti seji iz Luke krivdno izgnali Matića, kar so tudi naredili, in imenovali tretjega, Dimitrija Zadela,« je pred dnevi za Primorske novice povedal Gašpar Mišič, ki je po tedanjem statutu Luke izpolnjeval vse pogoje za zasedbo delovnega mesta.

V LUKI BREZ KONKRETNIH ODGOVOROV

Gašpar Mišič je pojasnil, da nov tožbeni zahtevek znaša 701.000 evrov ter da sta se tudi že pogovorila s predsednikom uprave Luke Koper Zadelom. Luki Koper je sam poslal ponudbo za mirno rešitev spora in prejel odgovor, da pravna služba Luke preučuje možnosti. Iz Luke Koper so sicer še v sredo pojasnili, da tožbe še niso prejeli in je zato ne morejo komentirati. Glede možnosti izvensodne poravnave pa so zapisali, da ne morejo prejudicirati odločitev, ki jih bodo sprejeli pristojni organi v družbi.