Ahilova peta

Izjava, ki odmeva: Luka Mesec o izvoznikih

T.L.
16. 2. 2018, 09.20
Posodobljeno: 16. 2. 2018, 14.12
Deli članek:

Na twitterju se je razvila burna razprava, kaj je v oddaji Tarča rekel in mislil Luka Mesec, ko je govoril o krepitvi notranjega trga in izvoznikih kot trenutno največji Ahilovi peti našega gospodarstva.

Primož Lavre
Mesec je prepričan, da Slovenija za gradnjo ne potrebuje tujega kapitala in sodelovanja Madžarov.

Državnozborske volitve se bližajo in vsi, ki si želijo stolčka v državnem zboru, že iščejo ciljne skupine, ki jih bodo nagovarjali v prihodnjih mesecih s ciljem, da jim bodo zagotovile potrebne volilne glasove. Zelo predvolilno je bila obarvana tudi četrtkova oddaja Tarča na TV Slovenija, kjer so v studiu zbrali nekaj sogovornikov: sodelovali so Miro Cerar, Marjan ŠarecMatej Tonin, Anže Logar, Židan Dejan, Luka Mesec in Tomaž Gantar. 

Sodelujoči so v odgovorih nakazali zametke strankarskih volilnih programov. Sogovorniki so se  - po pričakovanjih - medsebojno "bodli", pri čemer je največ očitkov letelo na predsednika vlade Mira Cerarja, govorili so o novih obrazih (kar je letelo predvsem na Marjana Šarca, od katerega so želeli vedeti, kdo bi bili njegovi ministri) in neizpolnjenih pričakovanjih, ki naj bi jih ti novi obrazi puščali v politiki v primerjavi s "tradicionalnimi" strankami.

Največ odziva pa je - vsaj na družabnih medijih - nedvomno pustila izjava Luke Mesca. Mesec, ki v teh dneh aktivno podpira tudi stavkovne zahteve javnega sektorja, je  - hote ali nehote - morda tudi v prid zviševanja plač v javnem sektorju "demoniziral" slovenske izvoznike. Podprl je zavzemanje za višje plače, saj da to ni negativno in nato nadaljeval: "Z makronivoja je tako: gospodarstvo, temelječe na nizkih plačah, privatiziranih podjetjih, enormnih dobičkih, ki se bodo zlivali v tujino, je recept za pot v katastrofo. Če hočemo priti v drugačen razvojni model, se bomo morali začeti spraševati, kako okrepiti notranji trg, kako postati manj odvisni od izvoza, ki je trenutno največja Ahilova peta našega gospodarstva. V tem smislu se bomo morali vprašati, kako poskrbeti, da bodo plače sledile produktivnosti in dobičkomm. Zdaj zaostajajo že več let. Tisti, ki strašijo z visokim javnim dolgom, ponavadi ponujajo prav nasprotne recepte, kot bi jih rabili za ključni problem te družbe: tako kot bi zdravili raka z vitamini ..."

Na twitterju je Mesčeva izjava o izvoznikih kot največji slabosti našega gospodarstva dvignila veliko odzivov. Zbrali smo jih le nekaj.