Mobilna verzija
23:13 16. avgust 2018

Izjava, ki odmeva: Luka Mesec o izvoznikih

T.L.
17 Posodobljeno: 14:12 / 16.2.2018

Na twitterju se je razvila burna razprava, kaj je v oddaji Tarča rekel in mislil Luka Mesec, ko je govoril o krepitvi notranjega trga in izvoznikih kot trenutno največji Ahilovi peti našega gospodarstva.

luka mesec

Mesec je prepričan, da Slovenija za gradnjo ne potrebuje tujega kapitala in sodelovanja Madžarov. Foto: Primož Lavre

Državnozborske volitve se bližajo in vsi, ki si želijo stolčka v državnem zboru, že iščejo ciljne skupine, ki jih bodo nagovarjali v prihodnjih mesecih s ciljem, da jim bodo zagotovile potrebne volilne glasove. Zelo predvolilno je bila obarvana tudi četrtkova oddaja Tarča na TV Slovenija, kjer so v studiu zbrali nekaj sogovornikov: sodelovali so Miro Cerar, Marjan ŠarecMatej Tonin, Anže Logar, Židan Dejan, Luka Mesec in Tomaž Gantar. 

Sodelujoči so v odgovorih nakazali zametke strankarskih volilnih programov. Sogovorniki so se  - po pričakovanjih - medsebojno "bodli", pri čemer je največ očitkov letelo na predsednika vlade Mira Cerarja, govorili so o novih obrazih (kar je letelo predvsem na Marjana Šarca, od katerega so želeli vedeti, kdo bi bili njegovi ministri) in neizpolnjenih pričakovanjih, ki naj bi jih ti novi obrazi puščali v politiki v primerjavi s "tradicionalnimi" strankami.

Največ odziva pa je - vsaj na družabnih medijih - nedvomno pustila izjava Luke Mesca. Mesec, ki v teh dneh aktivno podpira tudi stavkovne zahteve javnega sektorja, je  - hote ali nehote - morda tudi v prid zviševanja plač v javnem sektorju "demoniziral" slovenske izvoznike. Podprl je zavzemanje za višje plače, saj da to ni negativno in nato nadaljeval: "Z makronivoja je tako: gospodarstvo, temelječe na nizkih plačah, privatiziranih podjetjih, enormnih dobičkih, ki se bodo zlivali v tujino, je recept za pot v katastrofo. Če hočemo priti v drugačen razvojni model, se bomo morali začeti spraševati, kako okrepiti notranji trg, kako postati manj odvisni od izvoza, ki je trenutno največja Ahilova peta našega gospodarstva. V tem smislu se bomo morali vprašati, kako poskrbeti, da bodo plače sledile produktivnosti in dobičkomm. Zdaj zaostajajo že več let. Tisti, ki strašijo z visokim javnim dolgom, ponavadi ponujajo prav nasprotne recepte, kot bi jih rabili za ključni problem te družbe: tako kot bi zdravili raka z vitamini ..."

Na twitterju je Mesčeva izjava o izvoznikih kot največji slabosti našega gospodarstva dvignila veliko odzivov. Zbrali smo jih le nekaj.

Značke: tarča , plače , luka-mesec

Vaš prispevek