S prsti v marmeladi

Tudi funkcionarji ga radi dajo na zob

STA / Novice Svet24
16. 2. 2018, 06.35
Posodobljeno: 16. 2. 2018, 06.37
Deli članek:

V Sloveniji, kjer je eden od najpogostejših vzrokov prometnih nesreč alkohol, niso redki incidenti, ko za volan kljub preveliki količini alkohola v krvi sedejo politiki ali drugi visoki uradniki.

Profimedia
Alkohol in volan nikakor ne gresta skupaj.

Marec 2003 – Takratnega poslanca Zmaga Jelinčiča so policisti ustavili ob sumu, da vozi pod vplivom alkohola. Opravil je alkotest, nato pa ni hotel podpisati izsledkov. Ker je zavrnil tudi predlog, da bi ga odpeljali na odvzem krvi, so mu odvzeli vozniško dovoljenje.

STA
Zmago Jelinčič bi delal red.

Oktober 2008 – Takratna slovenska veleposlanica v Bosni in Hercegovini Nataša Vodušek je med službovanjem v Sarajevu pijana sedla za volan, prevozila rdečo luč in se zaletela. V drugem udeleženem avtomobilu je bil pri tem hudo poškodovan en človek, Voduškova pa je pobegnila. Sodišče ji je zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti naložilo leto dni zapora.

STA
Nataša Vodušek ni uspela s pritožbo.

December 2010 – V vinjenem stanju je za volan sedel takratni minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. Na ljubljanski obvoznici so ga policisti ustavili po novoletni zabavi.

Henrik Gjerkeš

Januar 2014 – Takratni prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je pijan sedel za volan in peljal mimo policistov v Luciji, ki so ga poskušali ustaviti.

STA
Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gašpar Mišič

Maj 2014 – Poslanec Peter Vilfan je na prehodu za pešce v Ljubljani zbil in huje poškodoval 84-letnega pešca. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kasnejša analiza krvi pa je pokazala, da je bila vsebnost alkohola v mejah dovoljenega. Vilfan je zaradi dogodka odstopil s poslanskega položaja.

Revija Zvezde/ Alenka Žavbi
Peter Vilfan ima sedem let po desnem zdaj težave še z levim kolkom in čaka na operacijo.

November 2015 – Policisti so ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja po koncertu, ki ga je imel v Škofji Loki s svojo rock skupino. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal rezultat v mejah dovoljene koncentracije. Kasneje se je izkazalo, da so policisti Koprivnikarja ustavili načrtno.

STA

Februar 2016 – Kranjski župan Boštjan Trilar je v Kranju z avtomobilom trčil v kombinirano vozilo. Oba voznika sta bila v nesreči lažje poškodovana, Trilar pa je odklonil preizkus alkoholiziranosti, zato so ga pridržali. Sodišče ga je kaznovalo z 18-mesečno prepovedjo vožnje in 5600 evri denarne kazni.

STA
Kranjski župan Boštjan Trilar.

Januar 2018 – Policisti so vinjenega za volanom ustavili postojnskega župana Igorja Marentiča. Med vožnjo je imel v krvi 1,73 promila alkohola, zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Po skoraj mesecu dni molka je dogodek priznal in ga obžaloval, odstopa pa ni ponudil. Po odločitvi sodnice so mu vrnili vozniško dovoljenje, lahko pa pričakuje 1200 evrov denarne kazni in 16 kazenskih točk.

STA
Igor Marentič ne razmišlja o odstopu.