Poziv k dialogu

Štrukelj razumevajočega sogovornika našel v Brglezu

S.R./STA
14. 2. 2018, 18.25
Posodobljeno: 14. 2. 2018, 18.34
Deli članek:

Predsednik DZ Milan Brglez je ob današnji stavki zaposlenih v vzgoji in izobraževanju sprejel glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja.

Bobo
Brglez je tako vlado kot sindikat pozval k dialogu. Štrukelj pa je dobil občutek, da Brglez razume, o čem govorijo, medtem ko tega občutka v pogovorih z vlado nima.

Danes se je s stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju zaključil tridnevni stavkovni val, ki so ga v ponedeljek začeli policisti, v torek pa so se mu pridružili še zaposleni v zdravstvenem in socialnem varstvu.

Kot je v izjavi novinarjem po srečanju s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) povedal Milan Brglez, so se strinjali, da sta na dolgi rok vzgoja in izobraževanje eden najpomembnejših segmentov naše družbe, za katerega bo država morala ustrezno poskrbeti. V nasprotnem primeru se lahko zmanjšajo možnosti državljanom. 

Brglez je tako vladno kot sindikalno pogajalsko skupino pozval k pogajanjem. Rešitve, do katerih lahko po njegovem mnenju pride skozi dialog, pa morajo upoštevati tudi javnofinančne omejitve, je dodal.

Ker je predsednik DZ tudi visokošolski učitelj, je bilo po besedah Branimira Štruklja "lažje pojasnjevati zelo pomembna razmerja za prihodnost naše države". "Eno ključnih je, kako vrednotiti delo izobraževalcev," je po srečanju povedal Štrukelj, ki je dobil občutek, da Brglez razume, o čem govorijo. "Ko to govorimo na pogajanjih, nimamo dobrega občutka, da vsi razumejo, za kaj gre," je dodal. 

Sicer pa po njegovih navedbah predsednik DZ ni v funkciji, da bi karkoli obljubljal, saj je pogajalec z javnim sektorjem vlada. S temi besedami je odgovoril na vprašanje, ali jim je Brglez danes obljubil podporo oz. da se bo zavzel zanje znotraj SMC, iz katere prihaja tudi glavni vladni pogajalec, minister za javno upravo Boris Koprivnikar

STA
Štrukelj je s stavkovnimi zahtevami seznanil Brgleza.

Zahteven in težko rešljiv položaj

Štrukelj je ponovil pričakovanja sindikata, da bodo v treh tednih z vlado prišli do dogovora, sicer se bo stavka zaostrovala. 

Štruklju bi se zdelo zelo tvegano, če bi vlada glede na približevanje volitev zadevo prepustila naslednji politični garnituri. "Ta vlada je navsezadnje odgovorna za to, da se z zaposlenimi v javnem sektorju pogovarja. Je obenem delodajalec in obenem vlada nas vseh," je dejal.

Sicer se po njegovih navedbah zavedajo, kako odgovorno dejanje je stavka. A je ponovil, da gre za ustavno pravico, ki v vzgoji in izobraževanju ni omejena. Štrukelj ob zahtevah različnih skupin javnega sektorja priznava, da je položaj za vlado zahteven in težko rešljiv. A dodaja, da si je ta položaj vlada pravzaprav sama ustvarila z enostranskimi potezami pred dobrim letom dni.

Brglez se glede te trditve ni želel opredeliti. Na vprašanje, ali bodo o tej temi spregovorili na današnjem svetu stranke SMC, je pojasnil, da bodo razpravljali o volilnem programu, čigar sestavni del je tudi splošen odnos do samega javnega sektorja. Sicer pa je opozoril, da ne gre mešati njegove funkcije predsednika DZ in vloge v stranki. "V tej funkciji moram reagirati na vse, politično pa bi včasih želel narediti še več, kot se naredi," je pojasnil.