po podaljšku

Slovenija na olimpijskem hokejskem turnirju premagala ZDA

J.P./STA
14. 2. 2018, 15.21
Posodobljeno: 14. 2. 2018, 16.07
Deli članek:

Slovenska hokejska reprezentanca je na olimpijskih igrah v Južni Koreji v prvem krogu predtekmovalne skupine B presenetljivo premagala ZDA s 3:2 (0:1, 0:1, 2:0; 1:0).

STA
Hokejska tekma med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

Slovenci so v Pjongčangu dočakali naslednjo olimpijsko tekmo. Zadnjo doslej je ta generacija odigrala v četrtfinalu Sočija 2014, na letošnjih igrah pa je tekmovanje začela proti ZDA, v kateri sicer ni igralcev NHL, najmočnejše lige na svetu.

Selektor Kari Savolainen dan pred tekmo še ni hotel razkriti, kdo bo počival in kdo bo prvi vratar, danes pa je nato med vratnici za začetek postavil Gašperja Krošlja. V postavi je bil še Luka Gračnar, brez prvega letošnjega olimpijskega nastopa pa so ostali vratar Matija Pintarič, Žiga Pavlin in Andrej Hebar

Pogumen začetek

Slovenci so tekmo začeli poletno in pogumno. Status papirnatih favoritov so resda prepustili tekmecem, a so tudi sami pokazali, da se ne bodo samo branili. Res je, da je imel že v uvodnih minutah Krošelj več dela kot Ryan Zapolski, toda nevarnejši akciji Chrisa Burqueja in Ryana  Donata je ustavil. Pri Slovencih je prvi zapretil Jan Urbas

Morda bi se vse razpletlo drugače, če bi Slovenci iz res lepe priložnosti v deseti minuti zadeli v polno. Akcijo je začel Rok Tičar, odbiti plošček pa je pred vrati prišel do branilca Sabahudina Kovačeviča. Ameriški vratar je bil ob strani gola, ta je bil prazen, toda pot ploščku v mrežo je s telesom preprečil branilec Noah Welch.

Američani so močno pritisnili ob številni prednosti v 15. in 16. minuti, a je Krošelj takrat ostal nepremagan. Zato pa je klonil dve minuti pozneje, ko so tekmeci stopnjevali silovit pritisk in je po natančni podaji izza gola Brian O'Neal poskrbel za vodstvo ZDA. 

STA
Hokejska tekma med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

Podobno v nadaljevanju

Slovenija bo imela na igrah zdaj en dan premora, v petek pa jo čaka dvoboj z olimpijsko selekcijo Rusije, bržčas eno prvih favoritk za medalje oziroma kar zlato. Dvoboj bo v večji olimpijski dvorani Gangneung, začel se bo ob 16.40 po korejskem oziroma ob 8.40 po slovenskem času.

Pritiskali so Američani in imeli več strelov, a je Krošelj z nekaj odličnimi obrambami nakazal, da bo to tudi njegov večer, tako je v 25. minuti ubranil nevaren strel Matta  Gilroya. Na slovenski strani pa je dvakrat zapretil prvi napad, najprej je po akciji Jana Muršaka Janu Urbasu ameriški vratar strel ubranil, Muršak pa je pozneje ob igralcu manj tekmecem ušel v protinapad, toda zmanjkalo mu je prostora za dober zaključni strel.

Tičar pa je imel v 29. minuti v eni akciji kar dva nevarna strela, toda obakrat so bili na mestu ameriški vratar ali branilci. Ob prvi slovenski številčni prednosti pa je vratarja Zapolskega dobro preskusil še Urbas. 

Česar niso zadeli Slovenci, so nato hokejisti ZDA. hitro akcijo je v 33. minuti uspešno končal Jordan Greenway, čeprav je morda podajalec pred vrati O'Neill plošček podal z drsalko. A slovenski zaostanek je bil podvojen in izbrance Savolainena je v drugi polovici tekme čakala težka naloga. 

Krenili v lov

A predaje ni bilo in v začetku zadnje tretjine so Slovenci odločno krenili v lov na Američane. Najprej sta bila nevarna Žiga Jeglič in Robert Sabolič, potem pa je v 46. minuti Blaž Gregorc zelo natančno meril, pred golom je pogled vratarju zakrival Urbas in plošček se je tudi na veselje številnih slovenskih navijačev v dvorani Kwandong znašel v mreži.

Slovenci so iskali priložnosti za priključek, pri tem pa v obrambi puščali več prostora. A Krošelj je bil razpoložen, večkrat je odlično posredoval, še posebej ob samostojnem prodoru Troya Terryja deset minut pred koncem. 

Bolj ko se je bližal konec tekme, bolj nevarni so bili Slovenci. Ob številčni prednosti je Anže Kuralt v 54. minuti zadel prečko, Američani so imeli v teh trenutkih kar precej dela, da so se ubranili. Miha Verlič je minuto zatem po strelu iz bližine le za las zgrešil vrata.

Po začetku predzadnje minute je Slovenija zaigrala brez vratarja in nekaj minut pozneje je za premor in zadnji posvet zaprosila slovenska klop. Navodila je dajal pomočnik trenerja Nik Zupančič. Manj kot četrt minute pozneje je Muršak izenačil in izsilil podaljšek. Po zgolj 38 sekundah dodatnega dela igre je drugič udaril Muršak in poskrbel za veliko veselje v slovenskem taboru.

STA
Hokejska tekma med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

STA
Hokejska tekma med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.