Stavka

FOTO: Zahtevajo višje plače, dovolj jim je "dela na etični pogon", Štrukelj spet grozi

G.G./STA
14. 2. 2018, 12.27
Posodobljeno: 14. 2. 2018, 14.26
Deli članek:

Ljubljanski Kongresni trg so napolnili stavkajoči učitelji in vzgojitelji.

Bobo
Na Kongresnem trgu se je zbralo okoli 20.000 ljudi.

Množica, opremljena s transparenti in v modrih barvah sindikata Sviz, ki organizira današnjo stavko, je najprej pozdravila prvo govornico, predsednico glavnega odbora sindikata Jelko Velički. Kasneje je mikrofon v roke prijel izkušeni predsednik 
Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj, kije med drugim zagrozil, da bo 14. marca znova splošna stavka, če v treh tednih vlada na njihove zahteve.

Štrukelj je nadaljeval Štrukelj, da 40.000 izobraževalk in izobraževalcev danes ni v stavki zato, ker bi od države pričakovali, da jih plačuje več in bolje kot druge, ampak ker jih plačuje slabše. Zase pa ne zahtevajo nič posebnega in nobenih privilegijev, ampak primerljivo plačilo za primerljivo delo, je dejal.

"Zakaj je vzgojno in izobraževalno delo za 500 evrov manj vredno kot delo drugih z enako izobrazbo v drugih delih javnega sektorja? Če imamo enoten plačni sistem, kako je mogoče, da se povprečna plača v vzgoji in izobraževanju v zadnjih štirih letih giblje dvakrat ali celo trikrat počasneje kot v drugih delih javnega sektorja," je Štrukelj spraševal vlado.

Kaj zahtevajo?

S stavko zahtevajo višje plače za dva do tri plačne razrede, ovrednotenje razredniškega dela in višji regres za tiste z minimalno ali nižjo plačo. Kot so napovedali v Svizu, pa bodo stavko v prihodnjih dneh po potrebi zaostrili.

Po besedah sindikata se shoda udeležuje okoli 20.000 ljudi, ki so se v Ljubljano iz vse Slovenije pripeljali z več kot 285 avtobusi. Poleg zaposlenih v vrtcih, osnovnih, srednjih, glasbenih šolah, dijaških domovih in drugih zavodih, kjer danes poteka stavka, stavkajo tudi nekateri zaposleni na univerzah, kjer sicer stavka ni bila izglasovana.

Glasba, stojnice, piščalke in troblje

Na Kongresnem trgu je nastopilo še šest govorcev. Še pred začetkom shoda je bilo na trgu precej glasno. Protestnike, ki so opremljeni tudi s piščalkami in trobljami, je na trgu pričakala tudi glasba in stojnice, na katerih brezplačno delijo čaj.

STA

Opremljeni s plakati

Veliko protestnikov nosi modre Svizove brezrokavnike in sindikalne zastave. S seboj so prinesli tudi transparente, prek katerih vlado sprašujejo, zakaj je izobraževalno delo vredno manj, in za primerljivo delo zahtevajo enako plačilo. "Da znaš to prebrati, se zahvali učiteljem," so napisali na enega od njih in še: "Dovolj nam je dela na etični pogon." Na očitke, da so njihove zahteve finančno pretežke, na transparentih odgovarjajo, da so "pretežki" kvečjemu proračuni političnih strank in plače politikov. Ob tem zahtevajo "pravično delitev vsega, kar skupaj ustvarimo".

Ministrico pošiljajo nazaj v šolo

Vladajočim sporočajo da so jih oni "izobrazili za stol, na katerem sedite danes", šolsko ministrico Majo Makovec Brenčič z oceno 1 pošiljajo nazaj v šolo, za ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pa ugotalvljajo, da se je "skril v Dubaj, ker noče vrniti vzetega nazaj".