Stavka v šolstvu

Kako poteka stavka? Le redki starši pripeljali otroke v šole

G.G./STA
14. 2. 2018, 10.45
Posodobljeno: 14. 2. 2018, 11.35
Deli članek:

Večina šol in vrtcev v času stavke deluje po minimalnih zakonskih standardih. Preverili smo, kako je bilo v nekaterih šolah.

Bobo
Napis, ki leti na ministra Koprivnikarja, ki je te dni na konferenci v Dubaju.

Najprej na Obalo. Stavko je podprla velika večina oz. več kot 90 odstotkov učiteljev na Osnovni šoli Koper in večina jih danes tudi stavka, nekaj učiteljev ter nekaj tehničnega in administrativnega osebja pa se je odločilo, da bodo danes vseeno opravljali delo, je pojasnil ravnatelj Anton Baloh. Šest zaposlenih strokovnih delavcev tako tudi danes opravlja svoje naloge, vključno s skrbjo za otroke, ki bi danes prišli na šolo. Po Balohovih besedah so danes sicer sprejeli le dva drugošolca, ki so ju starši pripeljali, ker doma nista imela varstva, zanju pa bodo čez dan poskrbeli in določili tudi dejavnosti tekom dneva.

Ob tem v koprski šoli danes dela kar nekaj tehničnega osebja in osebja v kuhinji, ki sicer podpirajo samo stavko in stavkovne zahteve, a jim že en neplačan dan pomeni veliko in si izostanka najbrž tudi ne morejo privoščiti, je še navedel Baloh.

Na Osnovni šoli Livade v Izoli so se vsi učitelji in tehnično-administrativni delavci pridružili stavki. Po jutranjem sestanku se je skupina z avtobusom odpravila na shod v Ljubljano, nekaj zaposlenih pa bo ostalo na šoli, saj predstavljajo t. i. stavkovne straže, je navedla ravnateljica Maja Cetin. Od staršev so prejeli nekaj vprašanj, zlasti glede tega, ali naj otroke danes pošiljajo v šolo, vendar nazadnje ni prišel noben otrok, je še pojasnila Cetinova.

Bobo

Kaj pa na Gorenjenskem?

Radovljiško osnovno šolo kljub zagotovljenemu varstvu v času današnje stavke učiteljev ni prišel nihče od otrok. So pa v radovljiški občini otrokom ta dan ponudili dodatne možnosti športnega udejstvovanja. V blejski vrtec je danes prišlo le približno pet odstotkov vseh otrok, starši pa so stavko v veliki meri podprli.

Večina otrok v Pomurju ostala doma

Skok na severovzhod države. Po prvih podatkih je v Pomurju velika večina otrok ostala doma, v vrtcih jih je le peščica.

V Vrtcu Murska Sobota je zaposlenih 150 delavcev, v Sindikatu vzgoje, izobraževanja znanosti in Kulture Slovenije (Sviz) jih je okoli 30. Tudi slednji danes ne stavkajo, ker so se pridružili večini sodelavcev na prejšnji stavki. Kot je povedala ravnateljica vrtca Bernardka Marič, pa so štirje člani Sviza odšli na protest v Ljubljano.

Center za družine Murska Sobota, ki izvaja program v sklopu Raziskovalno-izobraževalnega središča v dvorcu Rakičan, je vse starše v Pomurju, ki svojim otrokom ne morejo zagotoviti varstva, pozval, naj jih pripeljejo k njim. Ponudili so jim celodnevni varstveni program do 16. ure.

Aktivnosti so brezplačne, vključno z okrepčilom, kosilo pa stane štiri evre. Starše so zaprosili, da otroke oblečejo zimskim razmeram primerno, poleg igre, risanja in delavnic bodo namreč pozdravili tudi babico zimo, postavili snežake in si ogledali konje na grajskem dvorišču. Zjutraj je prišlo v dvorec osem otrok.