Za višje plače

Na vrsti je največja stavka! Pouk odpade

G.G./STA
14. 2. 2018, 07.16
Posodobljeno: 14. 2. 2018, 10.32
Deli članek:

Tokrat stavkajo na področju vzgoje in izobraževanja. Po danes po navedbah šolskega sindikata Sviz bo v več kot tisoč zavodih stavkalo med 35.000 in 40.000 zaposlenih. V šolah ne bo pouka, za otroke bodo zagotovili le varstvo, tudi v vrtcih, kjer so ponekod organizirali le dežurne enote, bo program okrnjen.

Bobo
Branimir Štrukelj.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) s stavko zahteva višje plače za dva do tri plačne razrede, ovrednotenje razredniškega dela in višji regres za tiste z minimalno ali nižjo plačo. S stavko so začeli danes, po napovedih pa jo bodo v prihodnjih dneh po potrebi zaostrili.

Po navedbah Sviza stavkajo v večini slovenskih javnih vrtcev ter osnovnih in srednjih šol, prav tako stavkajo v dijaških domovih, glasbenih in višjih šolah. V peščici zavodov, kjer so stavkali že 24. januarja v sklopu stavke v različnih dejavnostih javnega sektorja, pa ne stavkajo.

Kljub izmenjavi sporočil v preteklih dneh med sindikatom in pristojnim ministrstvom o tem, kaj so učitelji v šolah v času stavke dolžni zagotoviti in česa ne, so v Svizu zatrdili, da bodo poskrbeli za varstvo tistih otrok, ki jih bodo starši kljub stavki pripeljali v šolo. Varstvo je tako zagotovljeno v vseh vrtcih, toda marsikje bodo skupine združene in bodo odprte le dežurne enote. Stavke niso izglasovali na nobeni od univerz, a v Svizu pričakujejo, da se bodo tudi posamezni zaposleni na univerzah udeležili protestnega shoda.

Ta bo opoldne na ljubljanskem Kongresnem trgu. Prva od osmih govorcev bo predsednica glavnega odbora sindikata Jelka Velički, zadnji pa glavni tajnik Branimir Štrukelj. Zbrane bo prav tako nagovorila predsednica evropskega dela Izobraževalne internacionale, globalnega združenja izobraževalcev, (ETUCE) Christine Blower.