PREDLOG

Sindikat SV: Smo tik pred propadom Slovenske vojske

Ž.K. / Novice Svet24
13. 2. 2018, 19.30
Deli članek:

Stanje v Slovenski vojski je alarmantno, na nov zakon pa čakamo že več let.

Bobo
Slovenski vojaki že več let čakajo na spremembo zakonodaje.

Sindikat vojakov je na vlado poslal predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske (SV). Po zadnjih opozorilih o kritičnih razmerah v SV so na hitro pripravili zakon in pričakujejo, da bo v DZ vložen po nujnem postopku. Sicer računajo na pomoč poslancev, pravi predsednik sindikata Gvido Novak.

STA
Predsednik sindikata slovenskih vojakov Gvido Novak

Nadomestila

Sindikalni interventni zakon upošteva, čemu vse se morajo vojaki odrekati, je včeraj povedal Novak. Vse to so ovrednotili in za sedem takih ovrednotenj predlagali dvig vojakove plače za po 60 evrov. Predlagajo tudi druge bonitete, od subvencije vrtca do vojaških popustov v trgovinah. Vse te ukrepe so v sindikatu ocenili na od 300 do 400 evrov mesečno na posameznega pripadnika SV.

Anomalije

Predvideli so tudi rešitve za odpravo štirih največjih anomalij, ki so se v SV zgodile v preteklosti, posledice teh anomalij pa so nezadovoljni pripadniki SV. »Zaradi teh anomalij se ruši vojaška hierarhija, saj se dogaja, da imajo podrejeni na manj zahtevnih delovnih mestih višjo plačo kot njihovi nadrejeni. To je v vojski, ki je hierarhična struktura, še posebej nedopustno,« je poudaril Novak. Če vlada predloga vojaškega sindikata ne bi vložila v DZ, nameravajo besedilo poslati vsem poslancem s pobudo, naj besedilo vložijo kot poslanski zakon za sprejem po hitrem postopku, je še pojasnil Novak.

6900 pripadnikov stalne sestave ima Slovenska vojska, namesto predvidenih 10.000.

Propad Slovenske vojske

Število pripadnikov SV se stalno zmanjšuje, poklic pa tudi zaradi plače ni dovolj privlačen, da bi pritegnili zadostno število novih kandidatov. Leta 2010 je bilo v SV 7600 pripadnikov stalne sestave, lani pa le še 6900. Resolucija o dolgoročnem razvoju in opremljanju SV pa kot cilj predvideva celo 10.000 pripadnikov stalne sestave. Predsednik vojaškega sindikata vladi očita, da je »grobar Slovenske vojske«. »V vsem mandatu ni bilo storjeno nič, da bi se stanje izboljšalo, in smo tik pred propadom SV,« je ocenil.

Podpora poslancev

Novaka je včeraj sprejel tudi predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS), ki je izpostavil nedavno pismo načelnika Generalštaba SV Andreja Ostermana Svetu za nacionalno varnost, v katerem je opozoril, da je zaradi trenutnih razmer v SV ogrožena celo varnost države.