STAVKOVNI VAL

Med stavko minister Koprivnikar raje v toplem Dubaju

Matej Klarič/ Novice Svet24
13. 2. 2018, 20.00
Deli članek:

Minister Boris Koprivnikar je na vladni strani zadolžen za glavnega pogajalca. Prav v teh dneh, ko bodo stavkali številni javni uslužbenci, pa je kljub temu našel čas, da se je udeležil konference v Dubaju.

Bobo
Policisti so včeraj pred vladno palačo zopet opozorili, da jih vlada ne posluša.

Ne zgodi se vsak dan, da v državi stavkajo tisti, ki za časa stavk skrbijo za javni red in mir. Toda v ponedeljek so poslopje pred vladno palačo spet zasedli policisti, ki še vedno niso zadovoljni z vladnim urejanjem njihovega položaja.

Stavko so policisti začeli včeraj ob 7. uri in jo bodo nadaljevali do preklica. Kot poudarjajo, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo. Do nadaljnjega pa stavke ne bodo zaostrovali.

Stavkovne zahteve sta policijska sindikata oblikovala že maja lani. Glavni razlog nezadovoljstva pa je bil, da je vlada z lanskoletno odpravo plačnih anomalij dosegla boljša vrednotenja delovnih mest preostalih pooblaščenih javnih oseb. Med svojimi zahtevami zato izpostavljajo ponovno vzpostavitev v pretekli stavki doseženih razmerij do drugih uniformiranih poklicev, nagrado za vsako leto opravljanja poklica, nadomestilo za ukrepanje v vsakem času (v višini 120 evrov bruto na mesec), ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah, ki je za njih prepovedano z ustavo (60 evrov bruto na mesec), odpravo anomalij pri poklicnem zavarovanju in jubilejno nagrado za 40 let dela.  

STA
Pravijo, da jih vlada noče slišati.

»Tukaj smo, da vladi sporočimo jasno in glasno, da jih od tega trenutka dalje ne slišimo več, tako kot oni ne slišijo nas, in stavkamo, dokler ne priznajo posebnega statusa našemu poklicu," je na včerajšnjem shodu v snežnem vremenu dejal predsednik policijskega sindikata Kristjan Mlekuš.  

Bobo
Predsednik policijskega sindikata Mlekuš (levo) nam je dejal, da ga žalosti, da daje minister prednost službenim potem namesto problemom v domovini.

Minister v toplih krajih, protestniki na mrazu in snegu

Da je odnos ministra Borisa Koprivnikarja do stavkajočih vsaj nekoliko ignorantski in neprimeren, pa kaže že to, da je v razmerah, ko Slovenijo pretresa eden največjih stavkovnih valov v zgodovini, glavni vladni pogajalec z zloglasnim falconom odšel na konferenco v Dubaj, kjer je bil že lani. Polet ministra Koprivnikarja v Dubaj z vladnim letalom Falcon je stal več kot 80 tisoč evrov. Stroški pa bi bili mnogo manjši, če bi Koprivnikar s svojo ekipo na konferenco odletel z redno linijo, ki bi jo plačali organizatorji. 

Polet ministra Koprivnikarja v Dubaj z vladnim letalom Falcon je stal vsaj 80 tisoč evrov, k čemur niso vključeni preostali stroški. Minister pa je tudi rekorder po zvišanju stroškov svoje reprezentance. Ti stroški so se od leta 2016 do 2017 zvišali s 30 tisoč na 60 tisoč evrov. 

Na družbenih omrežjih se je ob lanskem obisku iste konference pohvalil s fotografijo razkošne sobe in pripisom, da jih organizatorji razvajajo. Medtem ko Koprivnikar nikakor ne najde posluha za vsaj del stavkovnih zahtev, pa je sam rekorder po zvišanju stroškov reprezentance, namenjene predvsem pogostitvam poslovnih partnerjev. Ti so se od leta 2016 do 2017 zvišali za 100 odstotkov prav na njegovem ministrstvu.

»Pripravi naj se na vroči stavkovni val«

Za komentar njegove poti v tople kraje v času, ko so policisti stavkali v snegu in mrazu, smo povprašali tudi Mlekuša. Kot nam je pojasnil, je to stvar prioritet ministra in vlade. »Žalosti pa nas dejstvo, da daje prednost službeni poti v tujini, namesto da bi ukvarjal s problemi, ki jih ima v domovini. Seveda za svoje odločitve in ravnanja prevzema tudi vso odgovornost,« je še dejal vodja policijskega sindikata.

Tudi član izvršnega odbora policijskega sindikata Klemen Udovč meni, da je izredno žalostno, da se »glavni vladni pogajalec Boris Koprivnikar, v času največje stavke v javnem sektorju RS, skupaj še z osmimi člani vlade raje odloči za pet dnevni obisk konference v Dubaju, namesto da bi čas posvetil reševanju zahtev stavkajočih v javnem sektorju.« Kot še dodaja vlada varčuje na delavcih, medtem ko sama potuje na stroške davkoplačevalcev.

Bobo
V avli UKC se je na shodu včeraj zbralo več kot 300. Vladi sporočajo, da si za zahtevno delo, ki ga opravljajo, zaslužijo dostojno plačilo, od svojih zahtev pa ne bodo odstopili.

Danes so z dveurnim protestnim shodom v številnih bolnišnicah na svoje težave opozorili tudi zaposleni v v zdravstvu in socialnem varstvu. Stavkajoči so vladi sporočili, da so preobremenjeni za svoje delo in zanj  premalo plačani. Tudi predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič nad ministrovim ravnanjem ni navdušen. »Očitno je ocenil, da je bolje preživeti čas na prijetno vročih 27 stopinj Celzija v Dubaju, kot v peklensko vroči stavkovni Sloveniji. Stavkovno Slovenijo pa je minister kar sam pomagal zakuriti in zato ve kako hudo vroča bo.«

Kot pravi, minister Koprivnikar sicer veliko razume, vendar ničesar ne spremeni: »Tokratne sindikalne zahteve so resne, stavkovno podprte. Minister bi se moral nehati skrivati za vlado, kot nekim skupnim, pogajalcem oziroma krivcem za neuspeh. V SZSVS pričakujemo ponudbo, ki bo zadovoljila naše glavne stavkovne zahteve. Sicer se pripravljamo na dolgotrajno stavko, ki bo pokazala vse dejanske slabosti, v zdravstvenem sistemu, sistemu dolgotrajne oskrbe in sistemu socialnega varstva,« še opozarja Vukadinovič.

Bobo
Besede govorcev so zbrani na shodu, med katerimi so prevladovale medicinske sestre in bolničarji, pospremili z glasnim odobravanjem.

Minister nedostopen tudi za argumentirane zahteve

Marjan Meglič, generalni sekretar Sindikata delavcev v zdravstveni negi, opozarja na odnos ministra Koprivnikarja in celotne vlade: »V času, ko bi po našem mnenju morala teči intenzivna pogajanja za rešitev stavkovnih zahtev so le ta zastala. Verjetno tudi zaradi odsotnosti glavnega pogajalca na vladni strani. Na centralnih pogajanjih je minister Koprivnikar bil zelo nedostopen tudi za popolnoma argumentirane zahteve, kar se kaže v stavkovnem valu javnega sektorja,« dosedanja pogajanja opisuje Meglič in dodaja: »Na področnih pogajanjih, tukaj lahko govorim za področje zdravstva in socialnega varstva je bilo začutiti nekaj več razumevanja, predvsem za kadrovske normative in standarde. Kar se tiče dviga plač zaposlenim v zdravstveni negi pa tudi na področnih pogajanjih ni premika.« Očitno se nam torej obeta vroča predvolilna pomlad, kjer stavkam zaenkrat še ni videti konca.