Slovenska hiša

V Pjongčangu tudi košček Slovenije

S.R./STA
10. 2. 2018, 07.45
Posodobljeno: 10. 2. 2018, 07.49
Deli članek:

Čeprav je bilo dogajanje v Slovenski hiši v Pjongčangu pestro že v dneh pred odprtjem iger, pa je središče druženja Slovencev in košček slovenske domovine v Koreji danes tudi uradno odprl svoja vrata.

STA
Slovenska hiša v Pjongčangu tudi uradno odprla vrata.

Slovenska hiša v Pjongčangu je projekt, s katerim želijo Olimpijski komite Slovenije, poslovni partnerji in slovenska turistična organizacija omogočiti čim večjo prepoznavnost Slovenije med igrami v Koreji. Hiša je mišljena kot središče poslovnega druženja, pa tudi kot prostor za novinarske konference slovenskih športnikov. Vsi sodelujoči pa upajo, da bo tam čim več priložnosti tudi za proslavljanje medalj.

Danes so z uradnim odprtjem poskrbeli za dober začetek delovanja Slovenske hiše. Na njem se je zbralo precej uglednih gostov, povabili so številne predstavnike olimpijskih komitejev, veleposlanike in druge politične in športne goste.

Med njimi pa sta izstopala nekdanji generalni sekretar združenih narodov Ban Ki-moon ter predsednik krovne avtomobilistične zveze Fie Jean Todt, pa tudi nekdanji predsednik OKS Janez Kocijančič, zdaj v Pjongčangu v vlogi predsednika evropskega olimpijskega komiteja in podpredsednika smučarske zveze Fis, ni pa manjkal niti predsednik srbskega olimpijskega komiteja, nekdanji slovenski košarkarski selektor Božidar Maljković

"Zastavili smo si cilj, da naredimo ta prostor čim bolj slovenski. Mislim, da nam je uspelo, zahvala gre predvsem sponzorjem, v manjšem delu tudi OKS. Upam, da se bodo tu že zvrstili dogodki, ki nam bodo vsem v veselje," je ob uradnem odprtju dejal predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Ne prvič, ne zadnjič

Slovenske hiše doslej ni bilo na vseh igrah, do letos zadnja na zimskih je bila v Vancouvru 2010, v prihodnosti pa bo drugače, saj so danes ob odprtju podpisali tudi sporazum o sodelovanju za naslednje olimpijske igre, kratkoročno za poletne v Tokiu 2020 in naslednje zimske v Pekingu 2022.

"Lepo je, da lahko košček domovine preneseš v tujino. Vsem želim veliko veselja na igrah in vas z vsem srcem vabim, da obiščete tudi Slovenijo," pa je goste pozdravil Kocijančič. Nekdanji generalni sekretar ZN Ban Ki-moon pa je poudaril, da ima na Slovenijo, kjer je bil nekoč veleposlanik, zelo lepe spomine in da bo del njegovega srca vedno v Sloveniji. "Vedno sem bil za šport. Šport je področje, kjer smo vsi enaki, ni revnih in bogatih, ni pomembno, kakšen politični sistem imamo. To je področje, na katerem lahko vsi ljudje na svetu res uživajo," je dogajanje pospremil visoki korejski gost. 

"Šport je univerzalni jezik, ki je skupen vsem. Športniki pa nas s svojimi dosežki tudi navdihujejo. Dobrodošli v slovenski hiši v imenu slovenske vlade," pa je goste na odprtju nagovorila resorna ministrica Maja Makovec Brenčič.