Stavka

Ministrstvo Štruklju: »Zaposlenim ne omejujemo pravice do stavke.« Vseeno pa upajo, ...

J.P.
9. 2. 2018, 17.28
Posodobljeno: 9. 2. 2018, 17.36
Deli članek:

V sredo se bo začela stavka v vzgoji in izobraževanju. Potekala bo v večini vrtcev in šol.

Bobo
Branimir Štrukelj

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je v izjavi izrazil pričakovanje, kot poroča STA, da bo ministrstvo umaknilo svojo okrožnico, za katero po njegovih besedah ni imelo zakonske podlage.

Stavka je ustavna pravica

Po Štrukljevih napovedih bo stavkalo okoli 37.000 zaposlenih. Protestnega shoda, ki ga ob 12. uri pripravljajo na Kongresnem trgu v Ljubljani, pa se bo po napovedih udeležilo okoli 15.000 ljudi. 

Po njegovih besedah v vzgoji in izobraževanju »ni nobene omejitve stavke in nobenega zagotavljanja minimuma procesa dela, kar je bil termin, ki ga je ministrstvo uporabilo v okrožnici,« je dejal in dodal, da bi okrožnica po končani stavki lahko postala tudi predmet sodnega spora. Na novinarski konferenci je pojasnil, da je stavka ustavna pravica, ki se je drugače kot z zakonom ne da omejiti, tak zakon pa za področje vzgoje in izobraževanja ne obstaja.

Minimum ni opredeljen

Na ministrstvu za izobraževanja, znanost in šport so se danes odzvali na njegovo izjavo. Takole so zapisali (odziv navajamo v celoti): »Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih v ničemer ne omejujemo pravice do stavke. To smo zapisali tudi v okrožnici, ki so jo prejele šole in vrtci. Kljub temu, da minimum delovnega procesa na področju vzgoje in izobraževanja ni pravno formalno opredeljen, iskreno verjamemo, da bodo šole in vrtci za učence oziroma otroke, ki bodo na dan stavke prišli v šole oziroma vrtce, zagotovili varstvo in osnovno oskrbo ter vse pogoje varnega bivanja.«