Ilegalno čez mejo

Število migrantov se spet povečuje, a niso nevarni

Mirjam Bezek Jakše/Dolenjski list
9. 2. 2018, 20.10
Deli članek:

Ilegalnih prestopov meje, ki jih zabeleži policija, je resda vse več, a kot pojasnjujejo policisti, so migranti mirni in ne vznemirjajo domačinov.

M.B.J.
76 migrantov je mejo prestopilo po železniškem mostu v metliški občini.

Ker se je letos na območju Bele krajine povečalo število nezakonitih prehodov državne meje, je Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto, na mejnem prehodu za maloobmejni promet v Žuničih v črnomaljski občini pripravil novinarsko konferenco. »Ilegalni prebežniki niso nasilni, ne vlamljajo, a pozornost pri varovanju premoženja kljub temu ni odveč,« je dejal. 

120 migrantov so od lanskega oktobra obravnavali policisti PP Črnomelj.

ZARADI POLICIJE ODŠLI DRUGAM

Štubljar je predstavil razmere na državni meji v preteklih tednih, zlasti kar zadeva nezakonite prehode. Število nedovoljenih prehodov meje se je začelo povečevati septembra lani, in sicer med naseljema Bubnjarci in Rosalnice v metliški občini. Migranti so državno mejo prestopali po železniškem mostu, policisti pa so jih prijeli 76, od teh jih je 56 zaprosilo za mednarodno zaščito.

M.B.J.
Migranti državno mejo prehajajo tam, kjer ni začasnih tehničnih ovir.

Očitno so bile uspešne policijske akcije razlog, da se je pot migrantov premaknila na območje Policijske postaje Črnomelj. Od lanskega oktobra, predvsem pa v letošnjem januarju in februarju, so obravnavali 120 migrantov, ki so ilegalno prestopili mejo. Največ jih je bilo iz Alžirije in Maroka, nekaj pa tudi državljanov Pakistana, Libije, Iraka in še nekaterih drugih držav.

Slabo zdravje

Policistom uspe ujeti migrante, ki so premraženi, v mokrih oblačilih, v nekaterih primerih v slabem zdravstvenem stanju, v polmeru dveh kilometrov ali še manj, saj jih domačini obveščajo o varnostnih dogodkih.

POMAGAJO TUDI DOMAČINI

Večinoma poskušajo prebresti Kolpo, jo preplavati ali pa na hrvaški strani vzamejo čolne. Štubljar je priznal, da je dobrodošla pomoč policistom lokalno prebivalstvo, ki jih obvešča o varnostnih dogodkih, zato jim uspe ujeti migrante, ki so premraženi, v mokrih oblačilih, v nekaterih primerih v slabem zdravstvenem stanju, v polmeru dveh kilometrov ali še manj. Skoraj vsi so zaprosili za mednarodno zaščito, tako da so jih poslali v azilni dom. Razlog, da se je migrantska pot premaknila proti Beli krajini, pa je po vsej verjetnosti v tem, da začnejo svoj pohod proti Sloveniji, ki sicer ni njihova ciljna država, v Veliki Kladuši, najbližja pot pa je prav do Bele krajine.

NE OGROŽAJO VARNOSTI

Migranti, med katerimi prevladujejo moški, stari od 18 do 35 let, sicer niso napadalni. Očitno pa so dobro informirani, saj državno mejo prehajajo tam, kjer ni začasnih tehničnih ovir. Belokranjce, ki živijo ob meji, pa je Štubljar pomiril, da varnostne razmere niso tako pereče, da bi bila njihova varnost ogrožena. Le enkrat se je zgodilo, da so premočeni in podhlajeni migranti iskali pomoč pri domačinu. Sicer pa niso nasilni, ne vlamljajo, a pozornost pri varovanju premoženja kljub temu ni odveč. Štubljar je obenem apeliral na domačine, naj pokličejo na številko 113, če opazijo sumljive osebe, ki jih ne poznajo.

M.B.J.
Večinoma poskušajo prebresti Kolpo, jo preplavati ali pa na hrvaški strani vzamejo čolne.

M.B.J.
Prizorov kot ob migrantskem valu ni več.