Letos modra

Ne pozabite zamenjati vinjete!

STA/B.K.
27. 1. 2018, 08.08
Posodobljeno: 27. 1. 2018, 08.09
Deli članek:

Oranžne vinjete z letnico 2017 veljajo le še do srede. Od četrtka bodo morali vozniki, ki uporabljajo cestninske ceste, na vetrobranska stekla svojih vozil nalepiti vinjeto z letnico 2018, ki je kovinsko modre barve.

Dars
Takšna je nova letna vinjeta, za leto 2018.

Vinjete z letnico 2018 so v prodaji že od 1. decembra lani, na prodaj je devet različnih vrst vinjet, cene pa ostajajo nespremenjene.

Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Uporabniki motorjev (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra. Lastniki kombijev (cestninski razred 2B) morajo za vinjete odšteti nekoliko več. Letna vinjeta za ta vozila stane 220 evrov, mesečna 60 evrov, tedenska pa 30 evrov.

Kot opozarjajo na Darsu, mora biti vinjeta na vozilu pravilno nameščena. Po odstranitvi zaščitne folije jo morajo vozniki nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila. Pred namestitvijo nove vinjete je sicer treba odstraniti predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto.

Ker je vinjeta idealen produkt za različne promocijske akcije, ki so lahko tudi lažne, na Darsu voznikom svetujejo, da vinjete kupijo na pooblaščenih prodajnih mestih, kjer lahko Dars jamči za kakovost in verodostojnost kupljene vinjete.

V Sloveniji ima Dars več kot 1500 pooblaščenih prodajnih mest, to so bencinski servisi, marketi, trafike, poštni uradi in drugi. Prodajna mesta so objavljena tudi na spletni strani Darsa.

Uporaba vinjet je sicer na slovenskih avtocestah in hitrih cestah obvezna, kršiteljem pa grozi globa med 300 in 800 evrov. Poleg tega lahko nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje.

Dars je med 1. decembrom 2016 in 30. novembrom lani prodal za 180,2 milijona evrov vinjet, kar je na letni ravni približno za 10 milijonov evrov več. Medtem ko število prodanih vinjet narašča, pa se je znižalo število izdanih plačilnih nalogov kršiteljem.

STA
Oranžne vinjete so v veljavi le še nekaj dni.