Arbitraža

Hrvaški ribiči dobili prve plačilne naloge

STA/B.K.
26. 1. 2018, 18.09
Posodobljeno: 26. 1. 2018, 18.11
Deli članek:

Slovenska policija je danes odposlala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem za kršitve na morju, v začetku naslednjega tedna pa bo na podoben način nadaljevala z izvrševanjem zakonodaje v primeru kršitev, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje, je policija zapisala na spletni strani.

STA
Rib ni še nihče vprašal, ali imajo raje, da jih lovijo slovenski ali hrvaški ribiči.

Policija te postopke vodi v skladu z določili zakona o prekrških. V izpostavljenih primerih gre za prekrške z mednarodnim elementom, saj so kršitelji tuji državljani. V teh primerih za prekrškovni postopek veljajo posebne procesne določbe zakona, ki jih je policija v okviru procesnega in materialnega vodenja postopkov o prekrških dolžna spoštovati, so navedli.

Glede na to, da plačilni nalogi hrvaškim ribičem, ki so nezakonito prečkali mejo na morju, iz objektivnih razlogov niso bili izdani na kraju samem, je bilo treba ugotoviti vse okoliščine prekrška, zbrati dokaze ter plačilne naloge po zakonu o prekrških z ustreznim prevodom pripraviti za posredovanje v tujino. Plačilni nalogi bodo poslani kršiteljem, torej fizičnim osebam, in ne hrvaškim institucijam. Vsak postopek o prekršku je namreč individualen, so zapisali.

Kršitelju, ki po pravnomočno zaključenem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, se lahko tudi zavrne vstop v Slovenijo, so še opomnili na policiji.