Luka Koper

Glasnemu kritiku potez državnih lastnikov odpoved delovnega razmerja

T.L./STA
23. 1. 2018, 09.12
Posodobljeno: 23. 1. 2018, 09.15
Deli članek:

Uprava Luke Koper v odpoved delovnega razmerja sindikalistu Jovičiću.

Manuela Doso, arhiv Obalne sindikalne organizacije KS 90
Mladen Jovičić

Uprava Luke Koper je v ponedeljek sprožila postopke za prekinitev delovnega razmerja sindikalistu in predstavniku zaposlenih v nadzornem svetu Mladenu Jovičiću, poroča več slovenskih medijev. V svetu delavcev potezo uprave razumejo kot napad na sindikalno in delavsko gibanje.

Jovičić je bil kot žerjavist vpleten v tragično delovno nesrečo julija lani, v kateri je umrl delavec, na katerega je padel grabilec žerjava. Povzetek poročila preiskovalca pomorskih nesreč žerjavistu sicer ni pripisalo odgovornosti za nesrečo, policija pa svoje preiskave še ni končala. Jovičić po nesreči sicer ni več zaposlen kot žerjavist, ampak kot skladiščnik, so poročale Primorske novice.

Predstavniki zaposlenih so zaradi poteze ogorčeni. V sindikatu so se sinoči še dogovarjali, kako bodo odgovorili. Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar pa je za več časnikov povedal, da so pridobili pravna mnenja, ki kažejo, da gre za poskus nezakonite odpovedi delovnega razmerja.

Po Slosarjevih besedah je zanimivo tudi, da se je uprava Dimitirja Zadela za takšno potezo odločila dan pred obiskom madžarske delegacije v Luki.

"Na Jovičića, ki je član nadzornega sveta, že dlje časa izvajajo pritiske, jasno je, da jim je trn v peti," je še ocenil Slosar. Jovičić sinoči ni bil dosegljiv, po nekaterih informacijah pa je na bolniški, navajajo Primorske novice.

Predsednik nadzornega sveta Uroš Ilić je konec decembra ob imenovanju nove uprave med kršitvami odpoklicanih članov uprave na čelu z Dragomirjem Matićem navedel tudi neizvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je sicer član nadzornega sveta in ki je povzročil delovno nesrečo s smrtnim izidom.

Jovičić je bil v preteklosti glasen kritik potez državnih lastnikov Luke, med drugim tudi nezaupnice Matićevi uprave. Na junijski skupščini je Jovičić kot edini nadzornik poleg tedanje predsednice nadzornega sveta Alenke Žnidaršič Kranjc ostal brez razrešnice.