Mini teater

»Kultura in umetnost vam ne pomenita nič«

žk
14. 1. 2018, 08.05
Deli članek:

Direktor Mini teatra in priznani kulturni delavec Robert Waltl je na Ministrstvo za kulturo naslovil odprto pismo, v katerem uradnike obtožuje brezobzirnosti in bahatosti.

Tone Peršak je deležen hudih očitkov.

Številni kulturni delavci se te dni sprašujejo, kaj še lahko naredijo, da bi uradnike na ministrstvu za kulturo prepričali, da bi si zaslužili podporo države za svoje delovanje. Med njimi tudi taki, ki za svoje delo prejemajo prestižna mednarodna priznanja, država pa jih je pri deljenju denarja popolnoma spregledala.

Zavrnjeni vrhunski umetniki

Zbor Carmina Slovenica se lahko pohvali s koncertnimi turnejami po vsem svetu, prejel je več kot 30 najvišjih nagrad na mednarodnih tekmovanjih, sodeloval pri številnih mednarodnih projektih, izdal 19 zgoščenk ter že kar praviloma prejema odlične komentarje glasbenih strokovnjakov in kritikov. A pred dnevi so prejeli sklep: »Carmina Slovenica več ne bo financirana iz Ministrstva za kulturo R. Slovenije. Vloga za programska sredstva za nadaljnja štiri leta je zavrnjena.« Ob tem je bil na uradnem facebook profilu Carmine Slovenice objavljen še zapis: »Bravo, MZK: paradne konje slovenske kulture je treba eliminirati na tako brutalen način. Od danes na jutri, brez možnosti ugovora, brez pogovora ... Izjemna kulturna strategija.«

Poziv k uporu

Ministrstvo za kulturo je lani jeseni objavilo razpis za sofinanciranje kulturnih programov, njegovi rezultati pa že nekaj dni burijo duhove na kulturno-umetniški sceni. Denarja, kot kaže, ni dovolj za vse, a tudi tisti, ki so nekaj sredstev dobili, so razburjeni. Direktor Mini teatra Robert Waltl je tako v odprtem pismu kulturnike pozval k uporu. Kot je zapisal, ne ve, kaj bi še lahko storil bolje, pa mu je država sredstva znižala kar za četrtino. Absurdno je, da o tem, da bi težko storil še kaj več, priča tudi mnenje razpisne komisije. Ta je namreč vlogi Mini teatra dodelila 98 točk od stotih, njihovo dejavnost pohvalila in na koncu sredstva znižala.

Ostre besede

Robert Waltl je v svojem pismu rezultate razpisa pokomentiral s precej ostrimi besedami, namenjenimi ministru za kulturo Tonetu Peršaku: »S svojim poniževalnim odnosom do neodvisne umetniške scene ste pokazali, da vam kultura in umetnost v Sloveniji ne pomenita nič.  Še več, s svojo sporno odločitvijo ste pokazali vso brezobzirnost in bahatost tako do umetniških ustvarjalcev, publike in do javnosti.« V nadaljevanju pisma Waltl namiguje celo na revanšizem: »Zakaj s(m)o iz sofinanciranja izpadli tisti, ki so delali ali delajo politično kritične predstave in projekte oziroma tisti, ki odkrito povedo, da je cesar gol? Je to posledica mojega govora ob prejemu Borštnikove nagrade?«

Odgovor

Na ministrstvu za kulturo na pritožbe ustvarjalcev odgovarjajo zgolj s pojasnilom, koliko denarja so razdelili (2,5 milijona evrov), in obrazložitvijo, da je o tem, kdo bo sredstva prejel in koliko, odločala strokovna komisija, in ne minister. Skopo so pojasnili, da so denar podelili pač tistim, ki so prejeli več točk.