Odpovedi

Okrnjena zasedba na Pahorjevem slovesnem kosilu

G.G./STA
13. 1. 2018, 13.18
Posodobljeno: 13. 1. 2018, 14.20
Deli članek:

Slovenski predsednik Borut Pahor je predsednike sosednjih držav povabil na slovesno kosilo. Vseh ni bilo.

STA
Kosilo kot priložnost za klepet med Borutom Pahorjem, Kolindo Grabar-Kitarović in Sergiom Mattarello.

Profimedia
Van der Bellen je Boruta Pahorja obiskal v Ljubljani že maja lani.

Kot zadnji je odpovedal udeležbo madžarski predsednik Janos Ader. Razloga odpovedi obiska madžarskega predsednika v Pahorjevem uradu niso pojasnili, povedali so le, da se je ta teden opravičil, ker ga ne bo. V Slovenijo zaradi bolezni v družini ni bilo niti avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna.

Danes sta tako na Brdo pri Kranju prišla le italijanski predsednik Sergio Mattarella in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Okrepitev skupne evropske prihodnosti

V nagovoru je Pahor je izpostavil, da je bilo današnje srečanje "imeniten izgovor" za odprto in odkrito izmenjavo stališč glede najbolj važnih vprašanj, ki zadevajo naše države in medsebojne odnose. "Vselej sem bil zvest in bom zvest politiki dobrega sosedstva, v primarnem interesu nam je, da z dialogom po mirni poti potrpežljivo in vzajemno iščemo rešitve za probleme in se potem držimo teh dogovorov," je dejal slovenski predsednik. Nadaljeval je, da politične probleme povzročijo ljudje in da jih ljudje lahko tudi rešijo. Po njegovem bi morali biti tisti, ki verjamejo v mir in sožitje, dolžni s svojim zgledom dokazati, da se vse probleme lahko reši mirno in za skupno dobro. "Dobro sosedstvo je najboljši začetek naše zunanje in varnostne politike," je povedal in doda, da je kosilo po njegovem tudi priložnost, da se okrepi skupno evropsko prihodnost, ki "je najboljša obljuba za mirno prihodnosti naših otrok in vnukov".

Grabar-Kitarovićeva je na kosilu ob začetku drugega Pahorjevega mandata dejala, da se veseli nadaljnjega skupnega sodelovanja, "ki je najvišjega pomena za našo regijo in severovzhodno Evropo". Po njenem dobre odnose med državama ne bi smelo zasenčiti nekaj odprtih vprašanj, med njimi tudi vprašanje meje, "ki se pojavlja na naslovnicah medijev". Kot je pojasnila, so za Hrvaško pomembni dobri sosedski odnosi. "Verjamem, da je vprašanje meje treba reševati na odprt in prijateljski način," je dejala.

Tudi Mattarella je spregovoril o mejah med državami. "Združuje nas Jadransko morje in v preteklosti smo mislili, da nas morje in meje ločujejo, a v resnici nas združujejo in to zavedanje je temelj Evropske unije in naše skupne evropske prihodnosti," je dejal.

Nadaljeval je, da je prihodnost EU v resnici proces, ki se ga je treba lotiti skupaj. Zato je po njegovem pomembno, da voditelji držav prikažejo prijateljstvo in evropski duh, ki je med njimi. Priznal je, da so skoraj vedno prisotne težave, ki jih je treba rešiti, "ampak evropski duh nam lahko v tem smislu pomaga".