Za 99 odstotkov

Združili so se za volitve

G.G./STA
10. 1. 2018, 13.21
Posodobljeno: 10. 1. 2018, 13.23
Deli članek:

Nepovezani poslanec Janko Veber je s predsednikom stranke ZL-DSD Francem Žnidaršičem in četrto skupino nekdanje ZL podpisal dogovor o skupnem nastopu na parlamentarnih volitvah.

STA
Od leve: Janko Veber, Franc Žnidaršič in skrajno desno Simon Brežan.

Dogovor o skupnem nastopu na volitvah so danes podpisali nepovezani poslanec Veber, ki je nedavno izstopil iz SD, predsednik ZL-DSD Žnidaršič ter predstavnik četrte skupine nekdanje koalicije Združena levica Simon Brežan.

Na volitvah nameravajo nastopiti kot koalicija Združena levica, pri čemer gre za delovno ime, ki ga lahko po razpisu volitev še spremenijo, sta pojasnila Žnidaršič in Veber. Pričakujejo namreč, da se jim bodo pridružila še kakšna civilna gibanja, stranke ali posamezniki.

Veber je dogovor podpisal kot nepovezani poslanec in predsednik društva Sloga. Žnidaršič pa je dejal, da Veber, ki se jim je pridružil, v celoti sledi programskim usmeritvam stranke ZL-DSD in zastopa usmeritve, ki so v korist ljudstva.

Koalicija namreč želi aktivno sodelovati pri razreševanju razmer, v katerih smo se znašli "zaradi nadaljevanja plenjenja skupnih dobrin s strani strankokratskih elit in kapitalistov". Po Žnidaršičevih besedah želijo delovati v korist 99 odstotkov ljudi, "ne pa tistemu odstotku bogatih, ki mislijo, da naj Slovenija postane kolonija, kjer bo poceni delovna sila in kjer bodo zaplenili še tisto malo premoženja, ki je še ostalo".

Tudi po Vebrovih besedah želijo doseči, da ne bodo nikogar pustili za seboj ter povrnili Sloveniji dostojanstvo. Tako nameravajo zaščiti državno premoženje in s tem tudi mladim generacijam omogočiti dostojno življenje. "Samo sloga je pot, ki narodu lahko omogoči, da ustvari uspešno zgodbo v prihodnosti," je dodal.

Po Brežanovih besedah bo koalicija delovala na načelih notranje demokracije. Tako bodo vgradili notranje varovalke, da se ne bo mogla ponoviti zgodba Združene levice, ko so se po njegovih besedah poslanci odcepili od koalicije. Sicer pa si bodo prizadevali za odpravo družbene neenakosti in revščine, je napovedal.

Glede morebitnega povolilnega sodelovanja s strankama SD ali Levica pa je Žnidaršič pojasnil, da bi bila koalicija s SD zelo vprašljiva, saj ta stranka podpira "tisto, česar sami ne bi nikoli". Načeloma pa ne vidi ovir za sodelovanje z Levico, če bi imeli enake programske usmeritve.