Klože in plazovi

Za konec tedna v gore? Preverite snežne razmere!

S.R./STA
15. 12. 2017, 10.35
Posodobljeno: 15. 12. 2017, 10.39
Deli članek:

Snežne razmere v visokogorju so nepredvidljive, zato se tja odpravite pripravljeni.

Bobo
Fotografija je simbolična

Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1300 metri zmerna, druge stopnje, nižje pa majhna, prve stopnje. Zaradi sneženja se bo nad okoli 1300 metri nadmorske višine do noči povečala na znatno, tretje stopnje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom v visokogorju, kjer se lahko sprožijo posamezni plazovi novega, suhega snega. Plaz se lahko sproži tudi že ob manjši obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Nižje je snežna odeja zaradi manjše količine snega večinoma stabilna.

Snežna odeja, klože in plazovi

V zadnjih 48 urah je v gorah nad okoli 1300 metri zapadlo od 10 do dobrih 20 centimetrov snega, ki je zapadel na večinoma mehko podlago in se z njo kar dobro sprijel. Snežna odeja je tam večinoma mehka in rahla, nekaj skorje je nastalo zaradi vetra. Močan jugozahodnik je novi sneg precej spihal, na vetru izpostavljenih legah do starega snega ali do kopnega. Nasploh je viharni veter v preteklih dneh naredil ogromno klož. Nižje je v sredo čez dan rahlo snežilo in zapadlo do 10 centimetrov snega, v četrtek pa deževalo, zato se je novi sneg sesedel in talil. Tam je na trši, skorjasti podlagi nekaj novega snega.

Meja sneženja bo dopoldne večinoma na nadmorski višini okoli 1200 do 1300 metrov, popoldne pa se bo spuščala in v noči na soboto bo snežilo do nižin. Popoldne in ponoči se bo nad nadmorsko višino okoli 1300 metri zaradi novega snega nevarnost snežnih plazov nekoliko povečala. Sprva bo delal zamete jugozahodnik, zvečer in ponoči pa severni do severovzhodni veter. Sneži na mehko in rahlo podlago, zato se bo predvidoma lahko plazila debelejša plast snega. Snežna odeja bo mehka in rahla. V naslednjih dneh se bo zaradi nizkih temperatur le počasi sesedala in preobražala, severni veter pa bo še prenašal sneg in delal nove zamete. Zato bodo nevarna predvsem mesta z napihanim snegom. Grebeni in sedla bodo precej spihana.